A vizsgázók két képesítést kapnak:

  • IYT YachtMaster Coastal (Rövidjáratú jachtkapitány) képesítés. A képesítés kártya formátumú. Érvényessége 5 év.

A képesítés megszerzésének követelménye: 800 tmf és 30 nap tengeri gyakorlat, 12 óra éjszakai őrszolgálat.

A képesítés tartalma: hajózás vitorlás kishajóval (max. 79ft/24 m) partközeli hajózás a védett kikötőtől max. 60 tmf távolságig, éjjel és nappal, mérsékelt időjárási körülmények között. A kedvtelési célú kishajósok számára kiadott YachtMaster képesítés azonban nem kereseti célú képesítés, és nem váltható át közvetlenül kereseti célú IYT Master od Yachts képesítésre!

  • IYT YachtMaster Offshore (Hosszújáratú jachtkapitány) képesítés. A képesítés kártya formátumú. Érvényessége 5 év.

A képesítés megszerzésének követelménye: 3000 tmf és 50 nap tengeri gyakorlat, 30 óra éjszakai őrszolgálat.

A képesítés tartalma: hajózás vitorlás kishajóval (max. 79ft/24 m) partközeli hajózás a védett kikötőtől max. 150 tmf távolságig, éjjel és nappal, mérsékelt időjárási körülmények között. A kedvtelési célú kishajósok számára kiadott YachtMaster képesítés azonban nem kereseti célú képesítés, és nem váltható át közvetlenül kereseti célú IYT Master od Yachts képesítésre!

A tengeri szolgálati időből minimum 2 napot mint őrszolgálat vezető (watchleader) vagy mint szkipper kell teljesíteni. E követelmények egy részét a tréningen teljesítjük: kb. 400 tmf hajózás, 10 tengeren töltött nap, ebből mindenki 2–2 napot, mint őrszolgálat vezető teljesít,  és 6–8 óra éjszakai hajózás – nem is akárhol…!. A gyakorlat többi részét részben korábbi képzések és tréningek során könyvelhetik el a hallgatók, más részét önálló hajózásaik során gyűjtik. A gyakorlat igazolása az IYT International Boating & Sailing Passportban történik, amit a hallgatók a képzési csomag részeként kapnak meg. Az IYT International Boating & Sailing Passport tanulmányi napló és mérföldgyűjtő hajónapló egyben. A követelményeket összesítve kell érteni és a vizsgát megelőzően kell teljesíteni (tehát a tréningen teljesített távolság és idő is beleszámít).

  • IYT Marine Communication Master, VHF Short Range Certificate – SRC (VHF-rádió kezelő) képesítés.  A képesítés kártya formátumú. Érvényessége 5 év.

A képesítés tartalma: VHF-rádió kezelés a GMDSS A1 körzetben hajózó hajókon.