Jelenleg itt jár:Home»Jachtkapitány tréning 2022*
Jachtkapitány tréning 2022*2022-03-21T18:51:21+01:00

ÜDV A LEGÉNYSÉGBEN!

Nagyon örülök, hogy a 2022-es
JACHTKAPITÁNY TRÉNING
legénysége lettél!

A helyfoglalásodat regisztráltam! Elküldtem a visszaigazoló levelet, amiben megtalálod az előlegszámla linkjét – ha online fizetted ki az előleget –, vagy a díjbekérő linkjét – ha átutalással fizetsz. Kérlek, mielőbb indítsd el az utalást, mert a foglalásod csak akkor végleges, ha kifizetted az előleget. Addig természetesem tartom a helyedet. Amint beérkezett az utalás, újabb visszaigazoló levelet küldök az előlegszámlával. 
A második részlet az indulás előtt 4 héttel esedékes, erről majd időben tájékoztatlak.
10 perc múlva megkapod a részletes programot és az adataiddal kitöltött képzési szerződést is. Kérlek ellenőrizd, hogy mindkettőt megkapod, és szükség esetén állítsd be, hogy a levelező programod ne tegye a Spam mappába a tőlem érkező leveleket!

Ne feledkezz el az IYT-nál
REGISZTRÁLNI!

Mielőtt jelentkezel a képzésre (de lehet utána is), be kell magad regisztrálnod az IYT központi adatbázisába. A regisztrációhoz segítséget nyújt ez a melléklet. Ha végeztél a regisztrációval, a jelentkezési űrlapban add meg a hallgatói azonosító számodat (IYT ID). A zöld gombbal az IYT regisztrációs oldalára jutsz. Itt először zárd be az “IYT Message” pop-up-ot, utána kezdheted kitölteni a regisztrációs űrlapot. Ha később regisztrálsz, kérlek e-mailben küldd el nekem a hallgatói azonosító számodat (IYT ID).
A regisztrációt követően e-mailben kapott hallgatói azonosító szám (IYT ID) alapján azonosítjuk a hallgatókat és az itt megadott adatok szerepelnek majd a hallgatók IYT képesítése(i)n. A hallgatók IYT oktatási naplót (IYT International Boating and Sailing Passport) kapnak, amiben az elvégzett képzést a hivatalos Gold Seallel igazoljuk.
ITT REGISZTRÁLJ AZ IYT-NÁL!

MARADTAK KÉRDÉSEID?

Hogyan kapom meg a képesítéseimet?2022-01-28T14:42:58+01:00

A vizsgalapok kiértékelése után kapott eredmény és a szóbeli vizsga eredményének összege adja meg, hogy a vizsgázó sikeres volt-e vagy sem. Az írásos tesztnek 75%-os eredményűnek kell lenni, a szóbelin megfelelt eredményt kell elérni. A sikeres vizsgázók számára az iskola rendeli meg a képesítéseket az IYT-tól.

A kanadai központ 2–6 héten belül küldi meg az iskolának vagy közvetlenül a hallgatóknak a képesítést.

Milyen képesítést kapok?2018-02-18T12:50:53+01:00

A vizsgázók két képesítést kapnak:

 • IYT YachtMaster Coastal (Rövidjáratú jachtkapitány) képesítés. A képesítés kártya formátumú.

A képesítés tartalma: hajózás vitorlás kishajóval (max. 79ft/24 m) partközeli hajózás a védett kikötőtől max. 60 tmf távolságig, éjjel és nappal, mérsékelt időjárási körülmények között. A kedvtelési célú kishajósok számára kiadott YachtMaster képesítés azonban nem kereseti célú képesítés, és nem váltható át közvetlenül kereseti célú IYT Master od Yachts képesítésre!

 • IYT Marine Communication Master, VHF Short Range Certificate – SRC (VHF-rádió kezelő) képesítés.  A képesítés kártya formátumú.

A képesítés tartalma: VHF-rádió kezelés a GMDSS A1 körzetben hajózó hajókon.

Milyen előképzettség szükséges a jachtkapitány tréningen való részvételhez?2018-02-18T12:59:16+01:00

A képzés nem kezdőknek szól. A résztvevőknek már rendelkezniük kell valamilyen tengeri képesítéssel (pl. IYT Bareboat Skipper, RYA Day Skipper, horvát B/C, magyar 12 tmf – III.o.), valamint nem kevés gyakorlattal. A vizsga letételéhez leglább 800 tmf lehajózott távolságot kell igazolni (ebből kb. 350-400 tmf-et hajózunk a tréningen), valamint 30 nap hajózást (ebből 10 nap maga a tréning) és 12 óra hajózást éjjel (ebből a tréningen kb. 6-8 órát teljesítünk). A hallgatók felváltva látják el az őrszolgálat vezető feladatát, így teljesül az a követelmény is, hogy mindenkinek minimum 2 napot mint őrszolgálat vezető vagy szkipper kell hajózzon. A követelményeknek a YachtMaster vizsga előtt kell teljesülni, tehát olyan hallgatók vizsgázhatnak, akik már rendelkeznek legalább 400-500 tmf gyakorlattal és 20 nap hajózási idővel (amit korábbi tréningeken, vagy önálló hajózás során teljesítettek). A gyakorlatot az IYT International Boating & Sailing Passport (ezt a hallgatók a képzési csomagban megkapják) hajónaplójában kell igazolni. A korábbi hajózási idők visszamenőleg is bejegyezhetők.

Az árapályszintek és áramlások számítása, a radar és a rádió használata, a navigáció, a kitérési szabályok alkalmazása sok új feladat a hallgatóknak. Emellett néha jókora óceáni hullámok vagy éppen sűrű köd járul, ami jelentős kihívások elé állítják az egész legénységet.

Az utasoknak, akik nem vizsgáznak, csak a mérföldgyűjtés, a tapasztalat vagy a kaland kedvéért jönnek, természetesen ezeknek a követelményeknek nem kell megfelelniük, azonban tudniuk kell, hogy a hajózási területen még nyáron is előfordulhat rossz idő, hűvös vagy eső, erős szél és hullámzás. Az átkelés során nincs módunk megállni. A tréning programját és az útvonalat az időjárásnak megfelelően alakítjuk, hogy minden körülmények között biztonságosan hajózhassunk. Azonban arra nincs mód, hogy az esetleges kellemetlenségek miatt (hűvös idő, eső vagy tengeri betegség) eltérjünk a meghatározott programtól. A programban azoknak is részt kell venni, akik nem vizsgáznak!

Hogyan zajlik a jachtkapitány vizsga?2018-02-18T13:01:21+01:00

A vizsgára az utolsó előtti napon kerül sor Gosportban.

A YachtMaster vizsga írásos teszt, majd Gosportban a helyi vizsgáztató előtt kell szóbeli válaszokat adni angolul az árapályhajózás és a radarnavigáció, valamint a kitérési szabályzat témakörében. Segítünk annak, aki kevésbé jól tud angolul.

A VHF-rádiózás írásos teszt, gyakorlati vizsga nincs, a hallgatók az út során végzett gyakorlatok során mutatják be az elsajátított képességeiket.

Milyen tantárgyakat tanulunk a jachtkapitány tréning során?2018-02-18T13:03:08+01:00

Az Árapály- és radartréningen (jachtkapitány tréningen) az alábbi témákat tanuljuk részletesen:

 • az árapály jellemzői: árapály mozgás oka, árapály típusok, árapályszintek, árapályáramlás
 • az árapályszintek és az áramlás kiszámításának módszerei
 • a radar felépítése
 • a radar funkciói
 • a radar használata a navigációban és az összeütközés-elhárításban
 • a VHF-rádió felépítése
 • a VHF-rádió funkciói
 • a VHF-rádió használata
 • a rádiózás nemzetközi szabályai
 • a rádiózás nyelve
 • rádiós eljárások
 • tengeri kitérési szabályzat, különös tekintettel a radarral felszerelt hajókra
 • part menti navigáció (vizuális és elektronikus)
 • kalauzhajózás
 • térképi munka
 • logisztika
 • útvonaltervezés
 • hajózási angol
 • meteorológia
 • COLREG (különös tekintettel a radarral történő hajózás szabályaira)
Mennyibe kerül a jachtkapitány tréning és hogyan tudom kifizetni?2018-02-18T13:08:29+01:00

A Jachtkapitány tréningek díjáról az aktuális ajánlat tájékoztat. A díjba az elméleti és gyakorlati képzés, az IYT International Boating & Sailing Passport, a vizsgadíj és a képesítés díja, valamint a hajóbérlet, a hajó üzemanyaga és a kikötői díjak tartoznak. Továbbá a bónuszok!

A díjat forintban, on-line vagy átutalással tudod kifizetni. A befizetésedről e-számlát kapsz!

Az extra költségek: utazás, élelmezés, letét és a parti kirándulások. Az utazást magad intézed (de segítséget nyújtunk). A hajópénztárat és a letétet angol fontban és/vagy euróban dobjuk össze a hajón, vagyis kell készpénzt hoznod. A repjegy kb. 40,000 – 60,000 Ft (attól függően, hogy mikor és hol veszed meg), a vonat oda-vissza kb. 15 £, a kompjegy 3,50 £. Az élelmezésre nagyjából 100-135 £-ot (110-150 €) számolj, a letétre 230 £-ot (vagy 260 €) kell félre tegyél.

Ne feledd, a tréningen résztvevő vizsgázók 4 bónuszt is kapnak 51,530 Ft értékben: VHF-rádiós képzést és képesítést és három könyvet az árapályhajózásról, a radarnavigációról és a VHF-rádiózásról!

Folytathatom-e a képzéseket más IYT partneriskolában?2017-04-28T11:43:52+01:00

Igen, az IYT International Boating and Sailing Passport program lehetőséget ad a diákoknak, hogy bármely qualifikált IYT partneriskolában folytathassák tanulmányaikat, akár modul szinten is.

Go to Top