Jelenleg itt jár:Home»Jachtkapitány tréning 2024*
Jachtkapitány tréning 2024*2024-02-01T16:09:31+01:00

ÜDV A LEGÉNYSÉGBEN!

Nagyon örülök, hogy a 2024-es
JACHTKAPITÁNY TRÉNING
legénysége lettél!

A helyfoglalásodat regisztráltam! Elküldtem a visszaigazoló levelet, amiben megtalálod az első számla linkjét – ha online fizetted ki az előleget –, vagy a díjbekérő linkjét – ha átutalással fizetsz. Kérlek, mielőbb indítsd el az utalást, mert a foglalásod csak akkor végleges, ha kifizetted az előleget. Addig természetesem tartom a helyedet. Amint beérkezett az utalás, újabb visszaigazoló levelet küldök a számlával.
Az első számla az elméleti oktatás (27% ÁFA) és a tankönyvek (5% ÁFA) díja. A második részlet a gyakorlati tréning díja (TAM),a mely a április közepén esedékes, erről majd időben tájékoztatlak.
10 perc múlva megkapod a részletes programot és az adataiddal kitöltött képzési szerződést is. Kérlek ellenőrizd, hogy mindkettőt megkapod, és szükség esetén állítsd be, hogy a levelező programod ne tegye a Spam mappába a tőlem érkező leveleket!

Ne feledkezz el az IYT-nál
REGISZTRÁLNI!

Mielőtt jelentkezel a képzésre (de lehet utána is), be kell magad regisztrálnod az IYT központi adatbázisába. A regisztrációhoz segítséget nyújt ez a melléklet. Ha végeztél a regisztrációval, a jelentkezési űrlapban add meg a hallgatói azonosító számodat (IYT ID). A zöld gombbal az IYT regisztrációs oldalára jutsz. Itt először zárd be az “IYT Message” pop-up-ot, utána kezdheted kitölteni a regisztrációs űrlapot. Ha később regisztrálsz, kérlek e-mailben küldd el nekem a hallgatói azonosító számodat (IYT ID).
A regisztrációt követően e-mailben kapott hallgatói azonosító szám (IYT ID) alapján azonosítjuk a hallgatókat és az itt megadott adatok szerepelnek majd a hallgatók IYT képesítése(i)n. A hallgatók IYT oktatási naplót (IYT International Boating and Sailing Passport) kapnak, amiben az elvégzett képzést a hivatalos Gold Seallel igazoljuk.
ITT REGISZTRÁLJ AZ IYT-NÁL!

MARADTAK KÉRDÉSEID?

Milyen jachtkapitány képesítést kapok?2023-01-25T12:48:09+01:00

A vizsgázók két képesítést kapnak:

 • IYT YachtMaster Coastal (Rövidjáratú jachtkapitány) képesítés. A képesítés kártya formátumú. Érvényessége 5 év.

A képesítés megszerzésének követelménye: 800 tmf és 30 nap tengeri gyakorlat, 12 óra éjszakai őrszolgálat.

A képesítés tartalma: hajózás vitorlás kishajóval (max. 79ft/24 m) partközeli hajózás a védett kikötőtől max. 60 tmf távolságig, éjjel és nappal, mérsékelt időjárási körülmények között. A kedvtelési célú kishajósok számára kiadott YachtMaster képesítés azonban nem kereseti célú képesítés, és nem váltható át közvetlenül kereseti célú IYT Master od Yachts képesítésre!

 • IYT YachtMaster Offshore (Hosszújáratú jachtkapitány) képesítés. A képesítés kártya formátumú. Érvényessége 5 év.

A képesítés megszerzésének követelménye: 3000 tmf és 50 nap tengeri gyakorlat, 30 óra éjszakai őrszolgálat.

A képesítés tartalma: hajózás vitorlás kishajóval (max. 79ft/24 m) partközeli hajózás a védett kikötőtől max. 150 tmf távolságig, éjjel és nappal, mérsékelt időjárási körülmények között. A kedvtelési célú kishajósok számára kiadott YachtMaster képesítés azonban nem kereseti célú képesítés, és nem váltható át közvetlenül kereseti célú IYT Master od Yachts képesítésre!

A tengeri szolgálati időből minimum 2 napot mint őrszolgálat vezető (watchleader) vagy mint szkipper kell teljesíteni. E követelmények egy részét a tréningen teljesítjük: kb. 400 tmf hajózás, 10 tengeren töltött nap, ebből mindenki 2–2 napot, mint őrszolgálat vezető teljesít,  és 6–8 óra éjszakai hajózás – nem is akárhol…!. A gyakorlat többi részét részben korábbi képzések és tréningek során könyvelhetik el a hallgatók, más részét önálló hajózásaik során gyűjtik. A gyakorlat igazolása az IYT International Boating & Sailing Passportban történik, amit a hallgatók a képzési csomag részeként kapnak meg. Az IYT International Boating & Sailing Passport tanulmányi napló és mérföldgyűjtő hajónapló egyben. A követelményeket összesítve kell érteni és a vizsgát megelőzően kell teljesíteni (tehát a tréningen teljesített távolság és idő is beleszámít).

 • IYT Marine Communication Master, VHF Short Range Certificate – SRC (VHF-rádió kezelő) képesítés.  A képesítés kártya formátumú. Érvényessége 5 év.

A képesítés tartalma: VHF-rádió kezelés a GMDSS A1 körzetben hajózó hajókon.

Milyen előképzettség szükséges a jachtkapitány tréningen való részvételhez?2023-01-25T13:24:07+01:00

A képzés nem kezdőknek szól. A résztvevőknek már rendelkezniük kell valamilyen tengeri képesítéssel (pl. IYT Bareboat Skipper, RYA Day Skipper, horvát B/C, magyar 12 tmf – III.o.), valamint nem kevés gyakorlattal.

A YachtMaster Coastal vizsga letételéhez legalább 800 tmf lehajózott távolságot kell igazolni (ebből kb. 400 tmf-et hajózunk a tréningen), valamint 30 nap hajózást (ebből 10 nap maga a tréning) és 12 óra hajózást éjjel (ebből a tréningen kb. 6-8 órát teljesítünk). A hallgatók felváltva látják el az őrszolgálat vezető feladatát, így teljesül az a követelmény is, hogy mindenkinek minimum 2 napot mint őrszolgálat vezető vagy szkipper kell hajózzon. A követelményeknek a YachtMaster vizsga előtt kell teljesülni, tehát olyan hallgatók vizsgázhatnak, akik már rendelkeznek legalább 400 tmf gyakorlattal és 20 nap hajózási idővel (amit korábbi tréningeken, vagy önálló hajózás során teljesítettek). A gyakorlatot az IYT International Boating & Sailing Passport (ezt a hallgatók a képzési csomagban megkapják) hajónaplójában kell igazolni. A korábbi hajózási idők visszamenőleg is bejegyezhetők.

A YachtMaster Offshore vizsga letételéhez legalább 3000 tmf lehajózott távolságot kell igazolni (ebből kb. 400 tmf-et hajózunk a tréningen), valamint 50 nap hajózást (ebből 10 nap maga a tréning) és 20 óra hajózást éjjel (ebből a tréningen kb. 6-8 órát teljesítünk). A hallgatók felváltva látják el az őrszolgálat vezető feladatát, így teljesül az a követelmény is, hogy mindenkinek minimum 2 napot mint őrszolgálat vezető vagy szkipper kell hajózzon. A követelményeknek a YachtMaster vizsga előtt kell teljesülni, tehát olyan hallgatók vizsgázhatnak, akik már rendelkeznek legalább 2600 tmf gyakorlattal és 40 nap hajózási idővel (amit korábbi tréningeken, vagy önálló hajózás során teljesítettek). A gyakorlatot az IYT International Boating & Sailing Passport (ezt a hallgatók a képzési csomagban megkapják) hajónaplójában kell igazolni. A korábbi hajózási idők visszamenőleg is bejegyezhetők.

Az árapályszintek és áramlások számítása, a radar és a rádió használata, a navigáció, a kitérési szabályok alkalmazása sok új feladat a hallgatóknak. Emellett néha jókora óceáni hullámok vagy éppen sűrű köd járul, ami jelentős kihívások elé állítják az egész legénységet.

Az utasoknak, akik nem vizsgáznak, csak a mérföldgyűjtés, a tapasztalat vagy a kaland kedvéért jönnek, természetesen ezeknek a követelményeknek nem kell megfelelniük, azonban tudniuk kell, hogy a hajózási területen még nyáron is előfordulhat rossz idő, hűvös vagy eső, erős szél és hullámzás. Az átkelés során nincs módunk megállni. A tréning programját és az útvonalat az időjárásnak megfelelően alakítjuk, hogy minden körülmények között biztonságosan hajózhassunk. Azonban arra nincs mód, hogy az esetleges kellemetlenségek miatt (hűvös idő, eső vagy tengeri betegség) eltérjünk a meghatározott programtól. A programban azoknak is részt kell venni, akik nem vizsgáznak!

Hogyan zajlik a jachtkapitány vizsga?2023-01-25T12:40:52+01:00

Az elméleti vizsgára a parti elméleti képzést követően kerül sor (személyesen vagy online). A YachtMaster vizsga írásos teszt.

Gyakorlati vizsga nincs, a hallgatók az út során végzett gyakorlatok során mutatják be az elsajátított képességeiket.

A VHF-rádiózás írásos teszt, amit egy képzelt szituációban elvárt rádióforgalmazás gyakorlatban való bemutatása követ.

Milyen tantárgyakat tanulunk a jachtkapitány tréning során?2018-02-18T13:03:08+01:00

Az Árapály- és radartréningen (jachtkapitány tréningen) az alábbi témákat tanuljuk részletesen:

 • az árapály jellemzői: árapály mozgás oka, árapály típusok, árapályszintek, árapályáramlás
 • az árapályszintek és az áramlás kiszámításának módszerei
 • a radar felépítése
 • a radar funkciói
 • a radar használata a navigációban és az összeütközés-elhárításban
 • a VHF-rádió felépítése
 • a VHF-rádió funkciói
 • a VHF-rádió használata
 • a rádiózás nemzetközi szabályai
 • a rádiózás nyelve
 • rádiós eljárások
 • tengeri kitérési szabályzat, különös tekintettel a radarral felszerelt hajókra
 • part menti navigáció (vizuális és elektronikus)
 • kalauzhajózás
 • térképi munka
 • logisztika
 • útvonaltervezés
 • hajózási angol
 • meteorológia
 • COLREG (különös tekintettel a radarral történő hajózás szabályaira)
Mennyibe kerül a jachtkapitány tréning és hogyan tudom kifizetni?2023-01-25T12:38:39+01:00

A Jachtkapitány tréningek díjáról az aktuális ajánlat tájékoztat. A díjba az elméleti és gyakorlati képzés, az IYT International Boating & Sailing Passport, a vizsgadíj és a képesítés díja, valamint a hajóbérlet, a hajó üzemanyaga és a kikötői díjak tartoznak. Továbbá a bónuszok!

A díjat forintban, on-line vagy átutalással tudod kifizetni. A befizetésedről e-számlát kapsz!

Az extra költségek: utazás, élelmezés, letét és a parti kirándulások. Az utazást magad intézed (de segítséget nyújtunk). A hajópénztárat és a letétet angol fontban és/vagy euróban dobjuk össze a hajón, vagyis kell készpénzt hoznod. A repjegy kb. 40,000 – 60,000 Ft (attól függően, hogy mikor és hol veszed meg), a vonat oda-vissza kb. 15 £, a kompjegy 4,50 £. Az élelmezésre nagyjából 100-135 £-ot (110-150 €) számolj, a letétre 230 £-ot (vagy 260 €) kell félre tegyél.

Go to Top