Jachtnavigátor II., 1. Nyílt tengeri navigáció története, 1.3. Új csillagászati eszközök a navigációban  

{QR} hivatkozás

Jákob pálca csillagászati mérőműszer, mely az égitestek delelési magasságának meghatározására szolgált. Ezzel a hajó földrajzi szélességét lehetett kiszámítani.

Ez a műszer egy hosszú, fokbeosztással ellátott pálca, amelyen egy merőlegesen elhelyezett rövidebb, hosszában mozgatható pálcát helyeztek el. A megfigyelő az észlelő pálca egyik végét a szeméhez illesztette, majd a keresztpálcát addig tolta, amíg látszólagosan annak alsó vége a horizontot, felső vége az égitestet érintette, így a keresztpálcának az észlelő pálcán elfoglalt helyzete adta az égitest magasságát. Később a mérés pontosságának növelése érdekében kettőre, majd háromra emelték a keresztpálcák számát. A műszer működési elve egyszerű volt, a használata azonban annál nehezebb. A mozgó hajón az észlelő navigátornak a szeméhez kellett illesztenie a pálcát, miközben egyszerre kétfelé (a horizontra és az égitestre) kellett figyelnie.

A műszer használatát a svéd Kalmar Nyckel Foundation alábbi rövidfilmjéből (kattints a képre) ismerhetjük meg (több más XVII. századi navigációs eszközzel együtt). A Kalmar Nyckel a svédek gyarmati hajója volt, mely a mai Dealware területén 1638-ban alapított New Sweden kolóniára, Fort Christinába (ma Wilmington) szállította a svéd telepeseket. A hajó pontos mását 1997-ben csupán 180 méternyire bocsájtották vízre attól a helytől, ahol az eredeti hajóról 1638 márciusában az első hódítók partra szálltak. A hajó ma a helyi fiatalság nevelését szolgálja, mint iskolahajó.

Továbbiak:    Wikipédia        Kalmar Nyckel        S.A.L.T. Hungary