10 navigációs app Apple és Android eszközre

Az elmúlt években egyre népszerűbbek lettek a tableten és okostelefonon használható navigációs alkalmazások. Magyaraul, az appok nem csak a papír térképeknek, de a chartplottereknek is versenytársaivá váltak. Nézzünk meg párat kicsit közlebbről, de nem arra keresem a választ, melyik a legjobb…

Van jópár ingyenes app, amely rendelkezik a chartplotterek alapfunkcióival. Vannak megfizethetők, amelyek a fordulópontokat és az útvonalakat kezeli. Továbbá vannak, amelyek közösség által fejleszthető adatbázissal a látványosságokat is bemutatják. Vagyis az határozza meg egy app értékét, hogy mire akarjuk használni, és mennyit vagyunk hajlandók ezért fizetni.

A fejlesztői oldalról van néhány más tényező. A legfontosabb a térkép információinak hozzáférhetősége és a felhasznált térkép típusa. Talán a legismertebbek a brit Admiralty térképek, de széles körben használatosak az amerikai NOAA térképek. A kishajósok számára a brit Imray és a német Delius Klasing készít térképeket (mindenkit nem sorolok fel…). A térképekről a Jachtnavigátor I. 4. fejezetében van szó, míg az alábbi digitális térképekről a II. kötetben lesz szó részletesen.

A digitális térképek (ezekről már esett pár szó a Nr. 045. számban [2018. augusztus 24.] Melyik a #1 elektronikus navigációs eszköz? címmel) egyik nagy csoportja a raszter térképek, amelyek a papírtérképek szkennelt változatai, így a nagyításuk csak korlátozottan lehetséges, és a méretük is meglehetősen nagy, míg a különböző műveletek nehezen kezelhetők velük.

A másik nagy csoport a vektor térképek, amelyek digitálisan alkotott, többrétegű, ennek megfelelően sok és sokféle információval vannak feltöltve, könnyedén nagyíthatók és könnyedén kezelhetők a funkciók.

A “chart management” funkciók lényegesek, vagyis könnyedén tudjuk tárolni, keresni és hozzáférni.

A tengeri térképek kinézete kicsit más, mint az utcatérképek, de fontos, hogy tudjuk a térkép kinézetét váltani, és a különféle rétegeket ugyanolyan egyszerűséggel tudjuk váltogatni, mint a zoomolást elvégezni. Az appok kezelik a fordulópontokat, és ezek alapján maguk rajzolják meg az útvonalakat. Most már ezek az útvonalakat is elérte a megosztási őrület, és közzétehetők a szóslmédiák felületein… grrrrrr. Mindenki tudja meg, merre járunk. Miközben az aktuális helyszínről készült képeket is beszúrhatjuk. Grrrr….

Új fícsör a közösségi útikönyv.  Egyes appok támogatják az ActiveCaptain-t, a közösség által összeszerkesztett útmutatót, amelyek egyéni hozzászólásokkal jellemzik a marinákat, a horgonyzóhelyeket vagy megosztják a helyi tudnivalókat (jó-e a kikötői kocsma, vagy sem…, simlizik a pincér…?). Hasonló a Navionics Community, amely a helyi látni- és tudnivalókat osztja meg a felhasználók között. Ezek felbecsülhetetlen információk lehetnek egy útvonaltervezés során.

Végül, lényegesek az árak is. Az ingyenesektől az 50 USD-ig, max. 100 USD-ig terjednek, de egyre inkább találkozunk pár dolláros előfizetéses ajánlatokkal is.

Nézzünk meg a 10 legjobbnak ítélt appot.

 1. Garmin ActiveCaptain®
  iPhone/iPad, ingyenes, buy.garmin.com
 1. iNavX
  iPhone/iPad, Android, http://inavx.com/
 1. iSailGPS
  iPhone/iPad,isailgps.com
 1. Transas iSailor

Free, iPhone/iPad, isailor.us

 1. Navimatics Charts & Tides
  Free, Phone/iPad, navimatics.com
 1. Navionics
  Free, iPhone/iPad/Android, navionics.com
 1. Polarview MX
  Free, iPhone/iPad, polarnavy.com
 1. SeaNav US/UK
  iPad/iPhone, pocketmariner.com/seanav
 1. Fugawi PathAway GPS Express Edition
  $49.95, Android okostelefon és tablet, pathaway.com/PWAndroid.htm
 1. MX Mariner
  $6.99, Android smartphone/tablet, mxmariner.com
SzkipperTippek

A tengeri hajósok könyvtára

Láthatod, hogy ebben a könyvtárban minden cikk hasznos tudás, ötletek, tanácsok és tippek a hajósiskolán túl…
A SzkipperTippek ingyenes oktató- és információs levélsorozat tengeri hajósoknak – személyes tapasztalatok alapján.
A könyvtárban nincs tagsági díj, csak azt áruld el, pénteken délelőttönként hova küldjem a hét legfrissebb „SzkipperTippek” cikkét. Nos…?