A jó horgony 8 tulajdonsága: (3) a kapaszkodó képessége

A horgony akkor hatol be a tengerfenék puha talajába – homokba, iszapba vagy laza kavicsba –, ha a horgonyláncon elegendő nagy a húzóerő. Ehhez azonban arra is szükség van, hogy a horgony alakja lehetővé tegye, hogy bármilyen helyzetből úgy fordulhasson a húzás hatására, hogy a horgonykapák belekapaszkodhassanak a talajba, és a horgony „elássa” magát. Ha valami, akkor a horgony formájából adódó ezen tulajdonság megkülönbözteti a korszerű horgonyokat a régebbiektől.

A tompa karmokkal és nem kellően kiegyensúlyozott Claw horgony nem tudja eléggé beásni magát a homokba:

Claw horgony

A modern horgonyok tervezői (valamint néhány régebbi modell, mint például a Lewmar Delta) a horgonykapa hegyének tömegét növelték meg – itt vastagabb az acél, vagy ólombetétet kapott –, míg a horgony többi részét, például a szárat annyira kikönnyítették, amennyire csak lehetséges volt. A tengerfenékre érve a horgony ezért a súlyelosztása révén úgy fordul, hogy a hegye fordul a talaj felé. Emellett a horgonyszár és a kapa(k) által bezárt szög is hozzájárul ahhoz, hogy a horgony könnyedén behatolhasson a talajba. A tesztek során azt találták, hogy az optimális szög 35 fok.

Az éles karmokkal rendelkező, és helyes súlyelosztású Bügel horgony mélyre tud szántani a tengerfenék talajába, és jól kapaszkodik:

Bügel horgony

Fotók: yachtingmonthly(dot)com

SzkipperTippek

A tengeri hajósok könyvtára

Láthatod, hogy ebben a könyvtárban minden cikk hasznos tudás, ötletek, tanácsok és tippek a hajósiskolán túl…
A SzkipperTippek ingyenes oktató- és információs levélsorozat tengeri hajósoknak – személyes tapasztalatok alapján.
A könyvtárban nincs tagsági díj, csak azt áruld el, pénteken délelőttönként hova küldjem a hét legfrissebb „SzkipperTippek” cikkét. Nos…?