A Karib-tenger kaló… ja nem,… lobogói

Hamarosan indul a karibi vitorlás szezon, egy hónap múlva az ARC-n neki indulnak a hajók az Atlanti-óceánnak, és már most többen szerveznek Karib-tengeri hajózást a télre – ahogy a Jachtnavigátor is, bár ennek részletei még nem kidolgozottak, csak azt tudom, hogy az ARC-n átkelő Wilson Bavaria 49 hajóval fogunk vitorlázni Martinique-ról.

Köztudomású, hogy a Karib-tengeren található számos kisebb-nagyobb sziget szinte mindegyike más-más ország, vagy más országhoz tartozik (magyarul gyarmat még ma is…). A Karib-tengeri vitorlás túra tehát azzal jár, hogy szigetről-szigetre be kell jelentkezni, majd kijelentkezni. Ez ugyan nem nagy macera és nem is kerül sokba: be kell menni az Immigration & Custom irodába, ki kell tölteni egy nyomtatványt, befizetni 10–20 dollárt, és már mehetünk is. A procedúra miatt azonban két dolognak lennie kell a hajón (és erre előre készülni kell): a sárga „Q” lobogónak, és az érintett országok lobogóinak!

Én mindig gondban vagyok, amikor kis szigetországok lobogóit (courtesy flag) látom, mert bizony nem ismerem az összeset, és sokszor a szuperjachtok farára írt „Akármi-town” nevű anyakikötő sem segít a tanácstalanságomon. Most enne véget vetek, és végig nézzük a Kis-Antillák lobogóit!

Azt jó tudni, hogy a helyiek azt javasolják, hogy bejelentkezés előtt csak a sárga lobogót húzzuk fel a jobb száling alá, majd ha megtörtént a belépés, csak akkor cseréljük le az adott ország lobogójára. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a tengeri lobogó sok esetben eltér valamennyire a hivatalos nemzeti lobogótól.

BRITISH VIRGIN ISLANDS (BVI)

Tortola
Virgin Gorda
Anegada
Jost Van Dyke

US VIRGIN ISLANDS (USVI)

Saint Croix
Saint John
Saint Thomas

FRANCIA

St Martin;
St Bartholomew (‘St Barts’);
Guadeloupe;
Marie Galante;
Les Saintes;
Martinique

Martinique (alternatív)

HOLLAND

Sint Maarten;
Saba;
St Eustatia (‘Statia’)

Sint Maarten (St. Martin) (alternatív)

ST VINCENT & the GRENADINES

St Vincent;
Bequia;
Mustique;
Canouan;
Mayreau;
Tobago Cays;
Union Island;
Petit St Vincent

GRENADA és társult területek

Grenada;
Carriacou;
Petit Martinique

A különálló szigetállamok lobogói:

ANGUILLA (brit)

MONTSERRAT (brit)

ANTIGUA & BARBUDA

St KITTS & NEVIS

St LUCIA

DOMINICA

TRINIDAD & TOBAGO

BARBADOS

SzkipperTippek

A tengeri hajósok könyvtára

Láthatod, hogy ebben a könyvtárban minden cikk hasznos tudás, ötletek, tanácsok és tippek a hajósiskolán túl…
A SzkipperTippek ingyenes oktató- és információs levélsorozat tengeri hajósoknak – személyes tapasztalatok alapján.
A könyvtárban nincs tagsági díj, csak azt áruld el, pénteken délelőttönként hova küldjem a hét legfrissebb „SzkipperTippek” cikkét. Nos…?