A medikán

Három héttel ezelőtt, szeptember utolsó hétvégéjén egy viszonylag ritkán előforduló időjárási jelenség, az úgynevezett medikán alakult ki a Jón-tenger felett.

A medikán szó a mediterrán és a hurrikán szavakból szóösszetétellel keletkezett. Medikánnak nevezik azon mediterrán ciklonokat, melyek trópusi ciklonhoz hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, vagyis a mérsékelt övi ciklonok méretéhez képest jóval kissebb kiterjedésüek, ennek megfelelően jóval erősebb szelek alakulnak ki bennük. Továbbá az átlagosnál hosszabb úton maradnak a vízfelszín felett és így a trópusi ciklonokhoz hasonló erőteljes, meleg középponttal, szemmel és szemfallal rendelkező örvénnyléssé fejlődhetnek. Pedig… a mediterrán és a trópusi ciklonok kialakulásának körülményei között éppen az a legnagyobb különbség, hogy a mediterrán ciklonok jóval hamarabb szárazföld fölé kerülnek, így nincsen idejük a még viszonylag meleg vízfelszín fölött olyan koncentrált örvénylő formát kialakítani, mint a trópusi ciklonok, illetve az azokból kialakuló hurrikánok vagy tájfunok.

A térségben viharos erejű, kárt okozó szélerősség (akár 120-150 km/h-s lökések) és kiugróan magas csapadékmennyiség jellemzi az időjárást. A vihar északkelet felé haladt tovább, és a hétvégén súlyos károkat okozott Görögországban és a török partokon is.

Az alábbi ábrákon a vihar szeptember 28-i állapotát (szélsebesség) mutatja, alatta pedig ugyanabban az időszakban várható széllökéseket (gust). Jól látható a vihar “szeme”, és tőle északra és délre 60-65 csomós szelek (lila színnel), azaz ezen a területen 12 Bft erősségű volt a szél, ami a Földközin elég ritka.

Fotó: WeatherTrack
Fotó: WeatherTrack

A medikán felhőzete, valamint a csapadék eloszlása és intenzitása nagyon jól látszik az OMSZ által publikált infra felvételen.

Fotó: OMSZ

A medikánok ősszel vagy tél elején fordulnak elő a Földközi-tengeren. Az előző medikán a Numa névre keresztelt vihar volt 2017. november 17-e körül, előtte pedig 2015. szeptember 30 és október 2-a között vonult végig egy medikán a Baleári-szigetektől Korzikán és Szardinián keresztül.

A Numa a @Windy.com felvételén.
SzkipperTippek

A tengeri hajósok könyvtára

Láthatod, hogy ebben a könyvtárban minden cikk hasznos tudás, ötletek, tanácsok és tippek a hajósiskolán túl…
A SzkipperTippek ingyenes oktató- és információs levélsorozat tengeri hajósoknak – személyes tapasztalatok alapján.
A könyvtárban nincs tagsági díj, csak azt áruld el, pénteken délelőttönként hova küldjem a hét legfrissebb „SzkipperTippek” cikkét. Nos…?