A tengeri térkép

A tengeri térképek sok tekintetben eltérnek a szárazföldi életben megszokott térképektől. Az angol a tengeri hajózási térképek megjelölésére is mást kifejezést használ (chart), ami megkülönbözteti például az autós térképektől (road map) vagy a turistatérképektől (tourist map).

A tengeri nautikai térképeken használt térképjeleket a Nemzetközi Vízrajzi Hivatal nevében a francia térképkiadó, a SHOM (Service hydrographique et océanographique de la marine) szerkeszti, tartja karban és adja ki.

A Jachtnavigátor I. kötet második részében a hivatalos térképjel-katalógus, „A tengeri térképeken alkalmazott térképjelek, rövidítések és kifejezések” (Symbols, Abbreviations and Terms used on charts, INT 1) egyetlen hivatalos magyar nyelvű kiadása található meg. Az angol és magyar szöveg mellett a horvát térképeken is használatos nemzeti térképjelek, kifejezések és rövidítések is helyet kaptak, lévén az Adrián jobbára horvát kiadású térképeket használunk.

Ezt a kiadványt a SHOM időről időre frissíti, modernizálja a kor követelményeinek megfelelően. Jelenleg a 7. kiadás van érvényben, ez fog a Jachtnavigátor I. javított 13. kiadásába bekerülni.

Annak érdekében, hogy azok se maradjanak le, akik már megvették a 2009-es 13. kiadást, a módosításokat online letölthetik majd.

A térképek adatainak értelmezéséhez – mi mit jelent, mi mire való a térképen – készítettem egy A3 méretű lapot, amely az alábbi képre vagy ide kattintva letölthető és nyomtatható.

A tengeri térkép

Eezzel a SzkipperTippek számmal kívánok sikerekben, sok-sok remek és élvezetes hajózásban, jó szélben gazdag új esztendőt. BÚÉK!

[Vége a 2019-es SzkipperTippek évadnak.] [Az új évaddal január 3-án jelentkezem.]

SzkipperTippek

A tengeri hajósok könyvtára

Láthatod, hogy ebben a könyvtárban minden cikk hasznos tudás, ötletek, tanácsok és tippek a hajósiskolán túl…
A SzkipperTippek ingyenes oktató- és információs levélsorozat tengeri hajósoknak – személyes tapasztalatok alapján.
A könyvtárban nincs tagsági díj, csak azt áruld el, pénteken délelőttönként hova küldjem a hét legfrissebb „SzkipperTippek” cikkét. Nos…?