Évindító 2020

Ahoy! Köszönöm, hogy velem tartottál 2019-ben!

A hajózásban alapvetően fontos, hogy az útvonalat a várható földrajzi és meteorológiai viszonyok (előnyök) és a veszélyek (hátrányok, nehézségek) figyelembe vételével előre megtervezzük (passage plan), és meghúzzuk a térképen a „rottát”. Menet közben pedig folyamatosan ellenőrizni kell a helyzetünket, és ahol szükséges, módosítani kell a hajó mozgását. Ezzel kezdődik a Jachtnavigátor I., A navigáció alapjai fejezete (olvasd el a 35. oldalon).

Mivel a hajózáson keresztül nagyon-nagyon sokat lehet tanulni, érdemes ezt a gondolkodást a mindennapi életbe átültetni! Ezért most röviden írok a 2020-as útvonaltervezésről, de előtte áttekintem a hajóm 2019-ben maga mögött hagyott nyomvonalát.

Jó és rossz idő, zátonyok a 2019-es tengeren

1. Sikerrel és teltházzal mentek a VHF-rádiós tréningek az év elején (hajózási szezonban hajózzunk…!). Örömmel láttam, hogy közületek sokan felismerték, hogy a hajózás biztonságában fontos szerepet játszik a magabiztos jártasság a rádió kezelésében. Továbbá, aki Horvátországon kívül szeretne hajózni, rendelkeznie kell egy elismert rádiós képesítéssel. Sajnos az őszi kurzusok elmaradtak, de megvolt az oka… (lásd alább).

2. Februárban megjelent az Adriai kikötők 2019 (ahogy minden évben), majd a 2018. nyarán frissült Balatoni kikötőkkönyvem és a Balaton túraútvonal-tervező térkép legfrissebb kiadása is elkészült májusra, ráadásul a német nyelvű kiadás is megjelent Balaton Pilot címmel, amit a bécsi hajós könyvesbolt, a Bernwieser terjeszt német nyelvterületen.

Adriai kikötők 2019 és Balatoni kikötők
Balaton Pilot (Balatoni kikötők német kiadás)

3. Tavasszal két teltházas Havária tréninget tartottunk. Az egynapos program áttekintést ad a hajózás során lehetséges veszélyekről és ezek kezeléséről. Nem csak szóban és képben, hanem délben tűzoltási gyakorlatot, este pedig elsősegély-, majd uszodai mentőmellény- és mentőtutaj-gyakorlatot is tartottunk. Sajnos egyelőre nincs lehetőségem a programot megismételni, de remélem, tudjuk folytatni…

Havária tréningHavária tréning
Havária tréningHavária tréning

4. Júniusban sikeresen megtartottuk a VII. és VIII. Jachtkapitány tréninget Angliában, ráadásul az elsőn olyan sokan voltunk, hogy két hajóval mentünk.

jachtkapitány tréning, Anglia-Csatorna-szigetek-Franciaországjachtkapitány tréning, Anglia-Csatorna-szigetek-Franciaország
jachtkapitány tréning, Anglia-Csatorna-szigetek-Franciaországjachtkapitány tréning, Anglia-Csatorna-szigetek-Franciaország

5. Augusztusban vettem egy nagy levegőt, alkotói magányba vonultam, és befejeztem a Jachtnavigátor hosszú évek óta halogatott második kötetét! A 800 oldalasra sikerült könyv karácsony előtt jelent meg, kiegészítve a Navigációs csillagok és konstellációk térképével.

Jachtnavigátor II.

6. Decemberben, ahogy minden évben, részt vettem az iskolahajók nemzetközi szövetsége (Sail Training International, STI) éves konferenciáján Antwerpenben. Az STI Nemzetközi Bizottsága tagjaként Magyarországot képviselem. Az itt kötött megállapodások értelmében a S.A.L.T. Hungary ösztöndíjjal és az EU Erasmus+ program keretében sokadik alkalommal ismét küldhet magyar fiatalokat az iskolahajók nyári nemzetközi versenyére, a The Tall Ships’ Races 2020-ra.

Összességében jó évet zártam, a 2004. óta működő Jachtnavigátor nautikai kiadó és könyvkereskedés 60%-os bővülést könyvelhetett el 2018-hoz képest!

Passage Plan 2020-ra

1. A SzkipperTippek III. évadába léptem a múlt heti kiadással. A SzkipperTippek fejlesztését tervezem idén, például az előző évadok nyomtatott kiadásával, és… Tudod, a SzkipperTippek nem hírlevél, hanem könyvtári belépő! Tulajdonképpen ez a fajta cikkírás (blogolás) is írói és újságírói feladat. Miután több éven át voltam a Yacht Magazin munkatársa és szerkesztője, a Vitorlázás cikkírója, és most az AQUA Magazin munkatársa, Jimmy Cornell barátom, maga is író (a Szenvedélyem a tenger szerzője) és számos magas szintű nemzetközi hajós magazin (pl. Yachting World) újságírója, meghívott, hogy legyek tagja a Yachting Journalist’s Association-nek! Ez nagy megtiszteltetés!

2. A Jachtnavigátor II. megjelenésével sokan most vették meg az első kötetet is, ezért ez utóbbi elfogyott. Ez a helyzet tarthatatlan! A Jachtnavigátor I. javított kiadása a legfrissebb térképjelekkel + meglepetés mellékletekkel (most még nem árulom el!) március 1-jén jelenik meg!

3. Tavasszal folytatom a VHF-rádiós kurzusokat. Egyelőre pontos időpontok nincsenek, de várólistára várom az érdeklődőket! A tervek között szerepel a tréning tovább fejlesztése online VHF-rádió-szimulátorral, és…

4. Az Adriai kikötők ettől az évtől kezdve már nem a Budapest Boat Show-ra, hanem a nyári szezon előtt, májusban jelenik meg. Ahogy tavaly ígértem, az Adriai kikötők 2020  borítóképekre fotópályázatot hirdetek a közeljövőben! Addig is, aki az előszezonban megy az Adriára hajózni, még megrendelheti meg a tavalyi kiadást. A kötet tovább fejlesztését 2021-re tervbe vettem.

5. Júniusban ismét két Jachtkapitány tréning lesz Angliában. Ezúttal rövidfilmet forgatunk a két úton! Annyira népszerű lett a program, hogy mindkét legénység még decemberben napok alatt megtelt, így most már csak a 2021-es tréningekre lehet várólistára jelentkezni. Akkor van tehát esélyed a jövő évi programban részt venni, ha már most jelezed a részvételi szándékod!

6. Az ősz folyamán ismét a szárazföldön maradok, készül a Jachtnavigátor III., benne a hajózáshoz kötődő különféle tudományterületek és témák tárgyalásával: tengeri meteorológia, tengerek földrajza, útvonaltervezés, kitérési szabályzat, biztonság a tengeren, nemzetközi tengerjog, egészség- és környezetvédelem, a hajózás pszichológiája, hajóbérlés, illusztrált angol-magyar hajózási szótár. A harmadik kötet karácsony előtt, december elején jelenik meg!

7. A nagyvitorlás iskolahajós programunk a márka- és csapatépítéssel lép a nyilvánosság elé. Nézd meg az STS „MAGYAR” nagyvitorlás iskolahajó honlapját, és ha úgy érzed, hozzá tudsz járulni a projekt sikeréhez, most bekattinthatod magad az alapító csapatunkba! Lépj a fedélzetre!

Lépj a fedélzetre!

8. Idén november végén, december elején ismét részt veszek a Sail Training International konferenciáján, és nagyon remélem, hogy a 350–400 küldött előtt beszámolhatok a legújabb, a magyar iskolahajó építése előkészületeinek előrehaladásáról…

9. Plusz egy PRÉMIUM EXTRA esemény terve… részletek később

Úgy vélem, ennyi bőven elég egy esztendőre!

Boldog és sikeres új évet kívánok! Legyen olyan jó éved, amilyet szeretnél: ehhez Te is készítsd el a saját Passage Plan-edet, hogy elkerüld a rossz időt és a felszín alatt rejtőző, fenyegető zátonyokat.

Maradj velem a SzkipperTippek III. évadában is!

SzkipperTippek

A tengeri hajósok könyvtára

Láthatod, hogy ebben a könyvtárban minden cikk hasznos tudás, ötletek, tanácsok és tippek a hajósiskolán túl…
A SzkipperTippek ingyenes oktató- és információs levélsorozat tengeri hajósoknak – személyes tapasztalatok alapján.
A könyvtárban nincs tagsági díj, csak azt áruld el, pénteken délelőttönként hova küldjem a hét legfrissebb „SzkipperTippek” cikkét. Nos…?