Évindító 2020

Ahoy! Köszönöm, hogy velem tartottál 2019-ben!

A hajózásban alapvetően fontos, hogy az útvonalat a várható földrajzi és meteorológiai viszonyok (előnyök) és a veszélyek (hátrányok, nehézségek) figyelembe vételével előre megtervezzük (passage plan), és meghúzzuk a térképen a “rottát”. Menet közben pedig folyamatosan ellenőrizni kell a helyzetünket, és ahol szükséges, módosítani kell a hajó mozgását. Ezzel kezdődik a Jachtnavigátor I., A navigáció alapjai fejezete (olvasd el a 35. oldalon).

Mivel a hajózáson keresztül nagyon-nagyon sokat lehet tanulni, érdemes ezt a gondolkodást a mindennapi életbe átültetni! Ezért most röviden írok a 2020-as útvonaltervezésről, de előtte áttekintem a hajóm 2019-ben maga mögött hagyott nyomvonalát.

Jó és rossz idő, zátonyok a 2019-es tengeren

1. Sikerrel és teltházzal mentek a VHF-rádiós tréningek az év elején (hajózási szezonban hajózzunk…!). Örömmel láttam, hogy közületek sokan felismerték, hogy a hajózás biztonságában fontos szerepet játszik a magabiztos jártasság a rádió kezelésében. Továbbá, aki Horvátországon kívül szeretne hajózni, rendelkeznie kell egy elismert rádiós képesítéssel. Sajnos az őszi kurzusok elmaradtak, de megvolt az oka… (lásd alább).

2. Februárban megjelent az Adriai kikötők 2019 (ahogy minden évben), majd a 2018. nyarán frissült Balatoni kikötőkkönyvem és a Balaton túraútvonal-tervező térkép legfrissebb kiadása is elkészült májusra, ráadásul a német nyelvű kiadás is megjelent Balaton Pilot címmel, amit a bécsi hajós könyvesbolt, a Bernwieser terjeszt német nyelvterületen.

Adriai kikötők 2019 és Balatoni kikötők
Balaton Pilot (Balatoni kikötők német kiadás)

3. Tavasszal két teltházas Havária tréninget tartottunk. Az egynapos program áttekintést ad a hajózás során lehetséges veszélyekről és ezek kezeléséről. Nem csak szóban és képben, hanem délben tűzoltási gyakorlatot, este pedig elsősegély-, majd uszodai mentőmellény- és mentőtutaj-gyakorlatot is tartottunk. Sajnos egyelőre nincs lehetőségem a programot megismételni, de remélem, tudjuk folytatni…