Galileo az Ön telefonján

A Jachtnavigátor II. kötet új kiadása szerkesztése során az egyik legnagyobb feladat az elektronikus navigáció fejezetének újra írása, hiszen az elmúlt két évtizedben jelentős mértékben fejlődtek a hajózásban is szerepet játszó tudományágak. Az elektronika egyre nagyobb teret kap a tengeri navigációban és kommunikációban (is). Ezen belül is komoly kutatásokat kell végeznem, hogy megismerjem és jól érthetően összefoglaljam a globális műholdas navigációs rendszereket. Mind a négyet!

Ezzel a kérdéssel már korábban is foglalkoztam (SzkipperTippek Nr. 051, 2018. október 5.: Mi fán terem a GNSS?), ezen belül is idén szóba került a GPS modernizációja. Miért modernizálják a GPS-t? Egyrészt mert folyamatosan cserélni kell az elavult és elöregedett műholdakat, másrészt lépést kell tartani a másik három globális rendszerrel, az orosz GLONASS-szal (szinte egyidős a GPS-szel, és szintén fejlesztik), illetve a 2020-ra teljesen kiépülő európai GALILEO-val és a kínai BEIDOU-val. A négy nagy globális rendszer gyűjtőneve: Global Navigational Satellite Systems, azaz GNSS.

Az európai GALILEO rendszer hosszas huzavona és előkészítés után végre lendületesen fejlődik és ha minden a tervek szerint halad, 2020-ra eléri a fully operational üzemmódot, vagyis önállóan képes lesz a világon bárhol a szolgáltatásait biztostani.

Galileo

A Galielo „Számít a pontosság” címmel 2018 decembertől kampányt indított, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a Galileo jeleinek vétele mit jelenthet annak a csaknem háromnegyed milliárd embernek, akiknek a telefonja a Galileo hozzáadott pontosságát ki tudja használni. 2019 márciusától Európa-szerte közösségimédia-kampány is kezdetét vette, ezen kívül a 2019 június elején útjára indították a Youtube hirdetéseket is.

Forrás: GNSS Image Gallery ©European GNSS Agency

Forrás: GNSS Image Gallery ©European GNSS Agency

A kampány második – jelenleg is futó – fázisa komolyabb hangvételű üzeneteket tartalmaz. Ezek a videók rávilágítanak arra, hogy a Galileo hozzáadott pontossága a vészhelyzetek esetén milyen előnyöket jelent. A sorozatban bemutatott három videó azt illusztrálja, hogy a Galileo használata a telefonokban hogyan segítheti a sürgősségi segítséget nyújtó személyeket abban, hogy vészhelyzet esetén gyorsan megtalálják a bajba jutottat és elsősegélyt nyújthassanak, függetlenül attól, hogy az illető épp az erdőben kocogott, vagy a tengeren érte baleset.

Mindezen pontossági tulajdonságok ismeretében az Európai Bizottság 2018 decemberében rendeletben rögzítette a 2022. március 17-től az Európai Unió piacára kerülő okostelefonok GNSS képességének, legfőképpen Galileo-kompatibilitásának bevezetését.

Ha szeretnéd megtudni, hogy a készüléked Galileo-kompatibilis-e, illetve hogy mely eszközök alkalmasak még a Galileoval való együttműködésre (például a hajózásban), kattints az alábbi képre.

Forrás: GNSS Image Gallery ©European GNSS Agency
KÉSZÍTSD EL A SAJÁT GALILEO PAPÍRMŰHOLDADAT!

Még egy vicces ötlet: nyomtasd ki legalább 150 grammos kartonra a Galileo-műhold rajzát, és ragaszd össze!

SzkipperTippek

A tengeri hajósok könyvtára

Láthatod, hogy ebben a könyvtárban minden cikk hasznos tudás, ötletek, tanácsok és tippek a hajósiskolán túl…
A SzkipperTippek ingyenes oktató- és információs levélsorozat tengeri hajósoknak – személyes tapasztalatok alapján.
A könyvtárban nincs tagsági díj, csak azt áruld el, pénteken délelőttönként hova küldjem a hét legfrissebb „SzkipperTippek” cikkét. Nos…?