Hogyan mérjünk sebességet a térképen?

A tengeri térkép (chart) szöveges információk, rövidítések, piktogramok és térképjelek segítségével tájékoztatja a navigátort. Ezek is elég titokzatosak, de ezeken kívül van néhány rejtélyes skála, amik látszólag nem a térképre valók…

De!

Annak ellenére, hogy a távolságokat a térkép két oldalsó keretén, a szélességi skálán mérjük (és kizárólag csakis ott, az alsó és felső hosszúsági skálán szigorúan tilos!), a nagyobb léptékű térképeken, és főleg a kikötői térképeken (plánokon) távolsági skálát is feltüntetnek. Ezek a skálák távolsági mértékegységek átváltására is alkalmasak, pl. tengeri mérföld – kábel – yard, vagy tengeri mérföld – kábel – méter, és így tovább a térkép méretarányától függő távolság mértékegységek között.  A fathom térképeken az öl, láb és méter átváltását segítő skálát is alkalmaztak.

távolságskála a térképen

Hasonló segítséget jelent a logaritmikus sebességskála (logaritmic speed scale), mely gyors grafikus támogatást nyújt a távolság – idő – sebesség átszámításához.

logaritmikus sebességskála a térképen

OK, de hogy használjuk a logaritmikus skálát a sebességméréshez? Roppant egyszerű… Tegyük fel, hogy 4 mérföldet haladtunk 15 perc alatt. Fogjuk az osztókörzőt, egyik csúcsát tegyük a skála 4-es értékéhez, a másik csúcsát pedig a 15-höz.

Ezután a körzőnyílás megváltoztatása nélkül mozgassuk el a körzőt jobbra úgy, hogy a jobb csúcsa a 60-as értékre mutasson. A bal körzőcsúcs pedig megmutatja a sebességet egység per óra értékben. (Az egység esetünkben tengeri mérföld volt.) A sebességünk tehát 16 csomó!

SzkipperTippek

A tengeri hajósok könyvtára

Láthatod, hogy ebben a könyvtárban minden cikk hasznos tudás, ötletek, tanácsok és tippek a hajósiskolán túl…
A SzkipperTippek ingyenes oktató- és információs levélsorozat tengeri hajósoknak – személyes tapasztalatok alapján.
A könyvtárban nincs tagsági díj, csak azt áruld el, pénteken délelőttönként hova küldjem a hét legfrissebb „SzkipperTippek” cikkét. Nos…?