Hogyan válasszunk jó horgonyt?

Ne tévesszen meg senkit sem a cím, nem csak azon keveseknek szól ez a cikk, akik épp most (a Budapest Boat Show-ra készülve) hajóvásárlás előtt állnak. Mert aki hajót bérel, az olyan horgonnyal hajózik, amilyennel felszerelték a hajóját. Következésképp ez csak amolyan hatásvadász cím… inkább adhatnám ezt a címet: „Milyen a jó horgony?” vagy inkább ezt:

Melyik horgony hol jó horgony?

Ezzel visszatérünk a januári horgonyzás témájához, ráadásul több alkalommal is, mert annyi mindent lehet mesélni a horgonyokról!

Mielőtt azonban rátérnénk arra, hogy melyik a „jó” horgony, nézzük meg, milyen horgonyokat használunk tengeri kishajókon. Ezért a többi horgonyt meg sem említem, kivéve a hagyományos admirál, vagy „fisherman” horgonyt, amiről majd egy másik alkalommal mesélem el, hogy a Morgenster iskolahajón a géppel a vízfelszín fölé felhúzott admirál horgonyt hogyan emeltük fel a fedélzetre hatan kézi csörlők és csigasorok segítségével – egy óra hossza alatt…

A tengeri kishajókon rendszerint az alábbi horgonyokat használjuk. A horgonyok tartóképességét a fisherman horgonyhoz hasonlítjuk (ha a tartóképességét 100-nak vesszük).

CQR

Tipikus ekehorgony. Minden fenéktípuson jól tart, de nincsenek különlegesen jó tulajdonságai egyes fenéktípusokban. Tartóképessége 240.

CQR horgony

DELTA

Ekehorgony (plough). Minden fenéktípuson jól tart. Tartóképessége 270.

Delta horgony

DANFORTH

Billenőkapás horgony (pivoting fluke). Nem tart jól homokban és kavicsban, de iszapos mederben jól fog. A nagy felületű szárnyai miatt hajlamos horgonydobás közben a hajótól messzebbre siklani. A tartóképessége 270, de a Danforth Deepset értéke 540!.

DANFORTH horgony

BRUCE

Köröm alakú ekehorgony. Jól fog minden talajban, népszerű horgonyfajta, sok hajón megtalálni. Viszonylag lassan kapaszkodik meg a tengerfenéken, de jó tulajdonsága, hogy ha a hajó az áramlás vagy a szélirány változása miatt forog, nem szakad fel, hanem alkalmazkodik az új húzásirányhoz. A tartóképessége 250, de a nagyobb méretű horgonyok hatékonyabbak.

BRUCE horgony

Hamarosan folytatom a „jó” horgony témáját, megvizsgálva a horgonyok következő 8 legfontosabb tulajdonságát: 1) anyag, 2) tömeg, 3) talajba hatoló képesség, 4) a kapa formája, 5) a horgonyszár, 6) ár-érték arány, 7) alkalmazkodás a változó körülményekhez, végül 8) tartóképesség.

SzkipperTippek

A tengeri hajósok könyvtára

Láthatod, hogy ebben a könyvtárban minden cikk hasznos tudás, ötletek, tanácsok és tippek a hajósiskolán túl…
A SzkipperTippek ingyenes oktató- és információs levélsorozat tengeri hajósoknak – személyes tapasztalatok alapján.
A könyvtárban nincs tagsági díj, csak azt áruld el, pénteken délelőttönként hova küldjem a hét legfrissebb „SzkipperTippek” cikkét. Nos…?