Mit tanulhatunk a hajózásból?

Többen kérdezték tőlem, hogy miért olyan vastagok a Jachtnavigátor könyvek? Mit lehet ennyit írni a hajózásról, hiszen olyan egyszerű az egész…

Nos, a válasz roppan egyszerű. A hajózás nagyon összetett tevékenység. Az elmélete számos tudományterület ismereteit használja fel, ezeket kell alkalmazni a gyakorlatban. A hagyományos navigáció alapja jórészt a matematika, az elektronikus navigáció elektronikus ismereteket feltételez, a meteorológia alapja a fizika, és hosszan sorolhatom. Tényleg hosszan… A jachtkapitány tréningeken az Angol-csatornában hajózva rendszeresen szembesülünk ezzel.

Ugyanakkor a gyakorlati hajózás csapatmunka, vagyis több (sok) ember közös erőfeszítésének eredménye, hogy a hajó eljut A pontból B-be, és teljesíti a feladatát, akármi legyen is az. A hajó egy zárt keretet ad az emberek együttműködéséhez, amiből nagyon sokat lehet tanulni. Ha tehát nemcsak nyaralni megyünk a hajóra, hanem nyitva tartjuk a szemünket, akkor nagyon sok mindent tanulhatunk. Ha kifejezetten azért megyünk hajózni, hogy tanuljunk, akkor a hajózást úgy hívják: sail training.

Erre használják a nagyvitorlás iskolahajókat.

Az elmúlt hétvégén Antwerpenben jártam az iskolahajók rendes éves nemzetközi konferenciáján. Itt a két nap alatt számtalan érdekes emberrel találkozom és ismerkedem meg, továbbá rengeteg érdekfeszítő előadáson tanulhatok a sail trainingről, a hajók stabilitásáról, az időjárásról vagy arról, hogyan lehet a hajózás során szerzett tapasztalataimat más területen, a szárazföldi mindennapokban felhasználni.

Az iskolahajós közösségben számos köztiszteletben álló „nagy öreg” van. Egyikük a Los Angeles Maritime Institute (LAMI) egyik alapítója, Nancy Richardson. Kilencvenen túl van már a hölgy, és közel száz iskolahajón nevelte a fiatalokat!

Tőle kaptam most egy kártyát az alábbi ábrával. Közreadom: érdemes elgondolkodni rajta…

SzkipperTippek

A tengeri hajósok könyvtára

Láthatod, hogy ebben a könyvtárban minden cikk hasznos tudás, ötletek, tanácsok és tippek a hajósiskolán túl…
A SzkipperTippek ingyenes oktató- és információs levélsorozat tengeri hajósoknak – személyes tapasztalatok alapján.
A könyvtárban nincs tagsági díj, csak azt áruld el, pénteken délelőttönként hova küldjem a hét legfrissebb „SzkipperTippek” cikkét. Nos…?