A kanadai International Yacht Training WorldWide (IYT) kedvtelési célú kishajós és professzionális jacht legénységi és jachtkapitányi képzési rendszerével és világszerte elfogadott képesítéseivel a világ vezető képző intézménye, melynek jóváhagyott magyarországi partneriskolája a Jachtnavigátor Sailing Institute.

A kanadai International Yacht Training WorldWide több kedvtelési célú kishajós hajóvezetői kurzust tart, több országban és több nyelven, mint bármelyik hasonló szervezet. Az IYT képesítéseit a világ sok országában ismerik és elismerik, emellett azokat számos kormány jóváhagyta.​

Az IYT motoros és/vagy vitorlás kishajók (78 ft / 24 m) legénysége számára kínál alap-, kiegészítő és jachtkapitányi képzéseket és képesítéseket:

ALAPKÉPZÉSEK

 • képesített legénység (Competent Crew)
 • bérhajó szkipper (Bareboat Skipper)

KIEGÉSZÍTŐ KÉPZÉSEK

 • Tengeri VHF-SRC rádiókezelő (Marine Communications – VHF-SRC Radio Operator)
 • Navigátor (Navigation Master)
 • Időjárás taktikus (Weather Master)

YACHTMASTER KÉPZÉSEK

 • Rövidjáratú jachtkapitány (YachtMaster Coastal)
 • Hosszújáratú jachtkapitány (YachtMaster Offshore)
 • Óceáni jachtkapitány (YachtMaster Ocean)

Az International Yacht Training WorldWide (IYT) 2002-ben a kanadai British Columbiában a következő célokkal jött létre:

 1. Standardizálni a kishajós képzéseket az ENSZ 40. ajánlásának megfelelően (UNITED NATIONS, ECONOMIC FOR EUROPE, INLAND TRANSPORT COMMITTEE, Working Party on Inland Water Transport, UNECE Resolution No. 40)
 2. Egymásra épülő modulrendszerben biztosítani a képzéseket és tréningeket.
 3. A kurzusok a világ bármely partneriskolájában elkezdhetők és folytathatók – a képzés mindenhol a magas minőségi követelményeknek megfelelően zajlik. 2018-ban a világ 56 országában 250 partneriskola rendelkezik IYT jóváhagyással.
 4. Az IYT a kezdő szinttől az óceáni jachtkapitányi szintig a kedvtelési célú képzések teljes skáláját nyújtja, melyeket 24 ország joghatósága deklaráltan elismer, köztük Horvátország is!
 5. Az IYT az amatőr kishajós képesítések mellett professzionális (szuperjacht) képzést is tart.

Egyetlen más hasonló szervezet sem kínálja a nautikai tréningek ilyen széles skáláját, amelyek világszerte széles körben ennyire elfogadottak lennének. A professzionális kurzusokat 24 ország kormányzata hagyta jóvá, hasonlóképpen olyan szakmai szervezetek is, mint a British Maritime and Coastguard Agency (MCA) és az amerikai parti őrség (US Coast Guard).

Az IYT rendelkezik az ISO 9001:2008 minőségbiztosítási bizonyítvánnyal, amit a Det Norske Veritas bocsájtott ki.

A JACHTNAVIGÁTOR SAILING INSTITUTE az egyetlen magyar IYT partneriskola!​

A Jachtnavigátor Sailing Institute megfelel az IYT magas minőségi feltételeinek, így jóváhagyott partneriskolaként működhetünk (IYT approved partner school). Az IYT modulrendszere szerint oktatunk és vizsgáztatunk az előírásoknak megfelelő végzettségű és felkészültségű oktatóval, előírásos felszereltségű oktatóteremben és oktatóhajóval. Az oktatás, valamint a vizsgáztatás minőségét és színvonalát, az oktatás tárgyi feltételeinek meglétét az IYT felügyelője rendszeresen ellenőrzi. Az IYT tagság meghatározott időre szól, mely automatikusan újabb évre meghosszabbítódik, amennyiben a partneriskola továbbra is megfelel a követelményeknek.