Jó szkipper vagy? Ideje, hogy

JACHTKAPITÁNY

váljon belőled! Gyere el az egyik

IYT YACHTMASTER

tréningre Angliába!

12 nap hajózás az Angol-csatornán (más néven La Manche) Angliából a Csatorna-szigetekre és Bretagne-ba.

XIV. Jachtkapitány tréning:
2023. június első fele

XV. Jachtkapitány tréning:
2023. június második fele

12 nap hajózás az Angol-csatornában

TRÉNING AZ ANGOL-CSATORNÁBAN 10–12 MÉTERES ÁRAPÁLYBAN ÉS ŐRÜLT HAJÓFORGALOMBAN – ÉLESBEN!

BEVÁLLALOD?

 • A képzés nemzetközileg elfogadott képesítést ad.

  Horvátországban nagy respektje van. Nézd csak meg a horvát tengerészeti minisztérium által kiadott → listát, ami az elfogadott képesítéseket sorolja fel. A 15-16. oldalon találod.
 • Ezzel bejárhatod az Adriát, a Földközi-tenger parti vizeit, vagy akár a Karib-szigeteket is!

  A partoktól (azaz biztonságos kikötőtől) 60 mérföld távolságig hajózhatsz mérsékelt időjárási viszonyok között, éjjel-nappal.
 • Könnyedén továbbléphetsz a hosszújáratú (YM Offshore) és az óceáni (YM Ocean) jachtkapitányi szintre.

  A hosszújáratú képesítéssel 200 GT (bruttó tonna) vitorlással a partoktól 150 tmf távolságig hajózhatsz, az óceáni pedig természetszerűleg korlátozás nélküli.
OK! NEKEM ENNYI IS ELÉG! HOL KELL JELENTKEZNI?

A TRÉNING ARRA KÉSZÍT FEL, HOGY TAPASZTALT
ÉS MAGABIZTOS JACHTKAPITÁNY VÁLJON BELŐLED!

 Ez a jachtkapitány képzés miért éppen
árapály- és radartréning?

 • A képzés nem kezdőknek szól.

  A résztvevőknek már rendelkezniük kell tengeri képesítéssel (IYT Bareboat Skipper, RYA Day Skipper, horvát C vagy B), valamint nem kevés gyakorlattal. A követelményeket lásd alább (ne aggódj, nem vészesek…).
 • Az adriaitól merőben szokatlan vizeken hajózunk.

  A tréning a La Manche csatornában (Angol-csatornán) zajlik, angol és francia kikötőket látogatunk meg.
 • Ezeken a vizeken jelentős az árapálymozgás.

  Itt megtanulhatod, amire az Adrián nincs lehetőséged: hogyan hajózunk árapályos tengeren. Angliában 5-6 méteres, a francia partokon 10-12 méteres az apály és a dagály vízszint különbsége. Ehhez helyenként 8-10 csomós árapályáramlás társul…
 • Az Angol-csatorna a világ egyik legforgalmasabb hajóútja.

  Ráadásul éjjel keresztezzük.Használnunk kell tehát a radart, az AIS-t, hogy biztonságosan hajózhassunk a teherhajók között. Ezen kívül a VHF rádión kapcsolatba is lépünk a hajókkal. Az Adrián erre sem nagyon van lehetőségünk.
 • Számos más tényezőt is számba kell venni.

  Az árapályon és a hajóforgalmon kívül a néha szeszélyes időjárásra, az áramlásokra és a homok-, vagy sziklazátonyokra is oda kell figyelni.
 • Intenzív tanulás.

  Az árapályszintek és áramlások számítása, a radar és a rádió használata, a navigáció, a kitérési szabályok alkalmazása sok új feladat a hallgatóknak. Emellett néha jókora óceáni hullámok vagy éppen sűrű köd járul, ami jelentős kihívások elé állítják az egész legénységet.

 Nézzük a részleteket!

BÁZIS-KIKÖTŐ

Haslar Marina, Gosport

Portsmouth

A Portsmouth melletti Gosportból, a híres Haslar Marinából indulunk. Itt áll Vendée Globe 2. helyezett Alex Thompson hajója, a Hugo Boss is!

CSATORNA-SZK.

Guersey és Jersey

St Peters Port & St Helier

A Nagy-Britanniához tartozó Csatorna-szigeteken két kikötőt, St. Peter’s Port-ot (Guernsey) és St Helier-t (Jersey) látogatjuk meg.

FRANCIA-ORSZÁG

St Malo és Cherbourg

Bretagne és Normandia

Franciaországban meglátogatjuk a középkori St Malót és Cherbourgot. Zsilipelés, rengeteg látnivaló, izgalmas és hangulatos helyszínek.

Portsmouth – Cowes (Isle of Wight) – [átkelés a La Manche-csatornán] – St. Peter Port (Guernsey) – St. Helier (Jersey) – St. Malo – Cherbourg – [átkelés a La Manche-csatornán] – Dartmouth vagy Pool vagy Southampton – Portsmouth

Portsmouth – Cowes (Isle of Wight) – Solent – [átkelés a La Manche-csatornán] – Cherbourg – [átkelés a La Manche-csatornán] – Solent – Southampton – Portsmouth

Portsmouth – Cowes (Isle of Wight) – Solent – Southampton – Portsmouth

A végleges útvonalat az aktuális időjárás alakítja majd: a cél mindenképpen a Csatorna-szigetek és St. Malo, de rossz időben (30+ csomós szembeszél) nem hajózunk át az Angol-csatornán, csak kinézünk rá… A kikötők sorrendje változhat.

A felsorolt programok lehetőségek, nem egy társasutazás fix programpontjai. Hogy ezekből mi valósul meg, az időjárástól és a legénységtől függ. Egyhangú döntés esetén lehetnek közös kirándulások, de lehet egyéni is.

EZ FANTASZTIKUS! MEGYEK!

 MIT TANULNAK A LEENDŐ JACHTKAPITÁNYOK A TRÉNINGEN?

 • Árapályszintek kiszámítása

  A jelentős árapály mozgással érintett területeken a part közlében hajózva, illetve kikötéskor és induláskor táblázatok segítségével ki kell számolni, hogy milyen magasan áll a víz. Az angol parton 5-6 méter, a francia oldalon 10-12 méter az árapály ingadozása.
 • Árapályáramlások meghatározása.

  A vízszintingadozással együtt jár, hogy erős áramlások is kialakulnak, még a nyílt tengeren is. Az áramlások erősségét és irányát is megtanuljuk kiszámolni. Lényeges feladat, mert például az Alderney Race-en 8-10 csomós áramlások is kialakulnak. Ezzel szemben nem tudunk hajózni, ugyebár…
 • Horgonyzás és kikötés árapályos helyeken.

  A fentiekből következik, hogy előzetes számításokat kell végezni a hogonyzás és kikötés előtt: mettől meddig lehet egy kikötőbe bemenni vagy onnan elindulni?
 • Az Angol-csatorna a világ egyik legforgalmasabb hajóútja.

  Ráadásul éjjel keresztezzük. Megtanuljuk a radart és az AIS-t használni, hogy biztonságosan hajózhassunk a teherhajók között. Újra elő kell vennünk a kitérési szabályzatot (COLREG), mert a radart használó hajókra speciális szabályok is vonatkoznak!
 • Meteorológiai elemzések és navigáció.

  Az Angol-csatorna időjárása meglehetősen szeszélyes, tehát nagyon alaposan oda kell figyelni az időjárási előrejelzésekre. A partok tele vannak zátonyokkal, szűk átjárókkal, így a pontos vizuális navigációnak, a kalauzhajózásnak és a részletes útvonaltervezésnek is nagy jelentősége van.
 • Élesben rádiózunk.

  A Csatornában és a Solenten nagy a hajóforgalom, a biztonságos hajózás érdekében VHF-rádión bejelentkezünk és azonosítjuk magunkat, felhívjuk a hajók figyelmét a jelenlétünkre. Itt élesben rádiózunk!

Milyen képesítést kapnak?

A hallgatók Rövidjáratú vitorlás jachtkapitány (IYT YachtMaster Coastal Sail) képesítést kapnak.

A kártyán látható MCA logója azt jelenti, hogy a brit parti őrség (Maritime & Coastguard Agency) akkreditálta a képzést.

A képesítés tartalma: vitorlás kishajóval (max. 78 ft/24 m) partközeli hajózás a védett kikötőtől max. 60 tmf távolságig, éjjel és nappal, mérsékelt időjárási körülmények között.

Előkövetelmény: IYT BareBoat Skipper Sail vagy horvát B/C vagy magyar 12 tmf (III. o.) képesítés. Korhatár: 18 év

A kártya formátumú nemzetközi szinten elismert képesítés 5 éves érvényességű, online megújítása új képzést vagy vizsgát nem igényel. A jachtkapitány képesítés megújításának költsége 125 USD, a rádiós képesítés 25 USD.

A kedvtelési célú kishajósok számára kiadott YachtMaster képesítés nem váltható át közvetlenül kereseti célú IYT Master of Yachts képesítésre!

Milyen követelményeknek kell megfelelniük a vizsgázóknak?

0 tmf
lehajózott távolság a tengeren
0 nap
gyakorlat a tengeren
0 óra
éjszakai őrszolgálat

Kiegészítés: a 30 nap tengeri szolgálati időből minimum 2 napot mint őrszolgálat vezető (watchleader) vagy mint szkipper kell teljesíteni, a vizsgát megelőzően. E követelmények egy részét a tréningen teljesítjük: kb. 350-400 tmf hajózás, 10 tengeren töltött nap, ebből mindenki 2-2 napot, mint őrszolgálat vezető teljesít,  és 6-8 óra éjszakai hajózás – nem is akárhol…!. A gyakorlat többi részét részben az előző képzések és tréningek során könyvelhetik el a hallgatók, más részét önálló hajózásaik során gyűjtik. A gyakorlat igazolása az IYT International Boating & Sailing Passportban történik, amit a hallgatók a képzési csomag részeként kapnak meg. Az IYT International Boating & Sailing Passport tanulmányi napló és mérföldgyűjtő hajónapló egyben.

MEGFELELEK A KÖVETELMÉNYEKNEK!

***

A hallgatók számára a tréning díja tartalmazza: fantasztikus élmények, elméleti és gyakorlati képzés (árapályhajózás, radar műszaki és kezelési ismeretek, COLREG, VHF-rádió kezelő képzés, útvonaltervezés, kalauzhajózás, part menti navigáció, meteorológia), IYT International Boating & Sailing Passport, vizsgadíj, 6 hétig érvényes ideiglenes IYT Yachtmaster Coastal Sail és VHF-SRC képesítés (amíg a végleges megérkezik Kanadából), IYT Yachtmaster Coastal Sail képesítés, IYT Marine Communication Master (VHF Short Range Certificate – SRC) képesítés, három könyv (Árapályhajózás, Radar kézikönyv és Rádiózás a tengeren, Jachtnavigátor Nautikai Kiadó), a hajóbérleti díj, kikötői díjak, a hajó üzemanyaga.

Az utasok számára a tréning díja tartalmazza: fantasztikus élmények, részvételt igazoló oklevél, a hajóbérleti díj, kikötői díjak, a hajó üzemanyaga. Az elméleti és gyakorlati képzésben természetesen részt vehetnek.

A tréning díja nem tartalmazza: utazás (repülő: BUD-LGW, vonat: Gatwick-Portsmouth, komp: Portsmouth-Gosport), élelmezés, belépőjegyek, kirándulások költsége (pl. busz), étkezés a parti éttermekben; a hajó letéti díjának 1/6-od része; a hajón opcionálisan bérelhető viharruha; ágynemű

RENDBEN. BEFEKTETEK A TANULÁSBA!

Nézd meg, mint mondanak a végzett
JACHTKAPITÁNYOK
a tréning után!

IYT Hallgatói regisztráció

Mielőtt jelentkezel a képzésre (de lehet utána is), be kell magad regisztrálnod az IYT központi adatbázisába. A regisztrációhoz segítséget nyújt ez a melléklet. (A zöld gomb másik ablakot nyit, ha végeztél a regisztrációval, gyere vissza ide, és a jelentkezési űrlapban add meg a hallgatói azonosító számodat (IYT ID). A zöld gombbal az IYT regisztrációs oldalára jutsz. Itt először zárd be az “IYT Message” pop-up-ot, utána kezdheted kitölteni a regisztrációs űrlapot.)

A regisztrációt követően e-mailben kapott hallgatói azonosító szám (IYT ID) alapján azonosítjuk a hallgatókat és az itt megadott adatok szerepelnek majd a hallgatók IYT képesítése(i)n. A hallgatók IYT oktatási naplót (IYT International Boating and Sailing Passport) kapnak, amiben az elvégzett képzést a hivatalos Gold Seallel igazoljuk.

ITT REGISZTRÁLJ AZ IYT HIVATALOS OLDALÁN!

Jelentkezés a képzésre

1.) Az alábbi űrlapon töltsd ki az adataidat (név, telefonszám, e-mail).

2.) Az európai Általános Adatvédelmi Rendelet (EU General Data Protection Regulation, GDPR) rendelkezéseinek megfelelően pipáld be a jelölőnégyzeteket. Az adataidat csak a jelentkezéssel kapcsolatban kezeljük, hírlevelet csak akkor kapsz, ha külön feliratkozol. AZ ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓT ITT TALÁLOD.

3.) Megnyomod a JELENTKEZEM zöld nyomógombot.

Ezzel még csak a részvételi szándékodat jelzed, még nem kötelez semmire. E-mailben kapsz egy részletes tájékoztatót, mire ezzel végzel, az oktatási szerződés mintája is megérkezik (a végleges, az adataiddal kitöltött szerződést a helyfoglaláskor kapod meg). Olvasd el!

Szerződéskötés előtt olvasd el az alábbi tájékoztatókat:

1.) A cégadatokat itt találod.

2.) A vonatkozó törvény szerinti Adatkezelési útmutató.

3.) Általános szerződési feltételek (ÁSZF).

4.) Képzési szerződés minta.

Ezután ellenőrzöm, hogy hány szabad hely van az általad választott tréningen. Hamarosan kapsz egy visszaigazoló levelet, hogy hány hely van a tréningeken. Töltsd ki az ebben található linken elérhető második, részletes helyfoglaló űrlapot, ahol megadhatod a többi adatodat, és online vagy átutalással kifizetheted az előleget. Ez nagyjából a részvételi díj 40%-a, egységesen 250,000.- HUF. Csak a kifizetett előleg jelent végleges helyfoglalást! (A második részlet 2021. április 15-ig lesz esedékes.)

A megrendelés elektronikus úton megkötött szerződésnek minősül, mely fizetési kötelezettséggel jár, és amelyre az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény 5. és 6. §-ában foglaltak irányadóak. A szerződés a távollevők között kötött szerződésekről szóló 1999. (II.5.) Kormányrendelet hatálya alá tartozik.

Elállási jog. Az elektronikus úton leadott megrendelések esetén a megrendelő 14 napon belül indoklás nélkül elállhat a szerződéstől a szolgáltatás megkezdése előtt. Elállási szándékodat írásban, e-mailben jelezd az info@jachtnavigator.hu címen! Az Elállási nyilatkozat mintát itt találod. A képzés kezdete után a fogyasztó nem jogosult a 14 munkanapos elállási illetve szerződésfelmondási jogával élni.

Válassz fizetési módot.

1. Kártyával vagy PayPallal azonnal ki is fizetheted az előleget. Kártyával a Barionon keresztül tudsz fizetni, az űrlap kitöltése után átkerülsz a Barion fizetési oldalára. Itt találsz súgót a Barionos kártyás fizetéshez. PayPal-os fizetés esetén a szokásos fizetési felületre jutsz. Az előleg kifizetéséről emailben elektronikus előlegszámlát kapsz.
2. Átutalás esetén e-mailben díjbekérőt kapsz. Arra kérlek, mielőbb indítsd el a fizetést, addig természetesen tartom a helyed. Amint beérkezett az utalásod, e-mailben küldöm az előlegszámlát, és véglegesítem a helyed.

Válaszd ki az időpontot, melyik tréningre szeretnél jelentkezni.

Add meg a személyes adataidat! Az adataidat csak a jelentkezéssel kapcsolatban kezeljük, hírlevelet csak akkor kapsz, ha külön feliratkozol. A jelentkezéshez megjegyzést fűzhetsz.

Ha vállalkozás számára rendelsz, pipáld be a “Vállalkozás számára kérem a számlát” jelölőnégyzetet. A megjelenő “Cégnév” mezőbe kezd el begépelni a cégnevet (min. 3 karakter). A rendszer felajánl egy listát, ebből válaszd ki a megfelelő cégnevet. A cég összes számlázási adata automatikusan kitöltődik, a kötelezően megadandó adószámmal együtt.
Ha magánszemélyként jelentkezel, az adataidat be kell gépelned (adószámot nem kell megadni). Ha a számla- és postacímed eltér, vedd ki a pipát a “Postázási és számlázási adatok megegyeznek?” mezőből, és add meg azt a címet, ahova majd a képesítést küldhetem.

A megrendeléshez megjegyzést fűzhetsz: 1) csak az ügyfélszolgálat számára vagy 2) olyan megjegyzést, ami a számlán is szerepel a megjegyzés mezőben.

Pipáld be a kötelező adatkezelési hozzájárulási nyilatkozat jelölőnégyzeteit.

A “LEFOGLALOM A HELYEM A JACHTKAPITÁNY TRÉNINGEN!” gombra kattintva lefoglalod a helyed a képzésen.

Ha sikeresen lefutott a folyamat, a következő oldalon visszaigazolom, hogy lefoglaltad a helyed. A továbbiakban több e-mailt kapsz:

 • a megadott adataid alapján a végleges képzési szerződést,
 • utalásos előrefizetés esetén díjbekérőt a részvételi díj befizetésére. A jelentkezésed csak a befizetéssel válik véglegessé, ezért kérlek, ne késlekedj.
 • kártyás vagy PayPal fizetés esetén azonnal megkapod az előlegszámlát. A jelentkezésed végleges, a helyed biztosított a tréningen.
 • a sikeres fizetés után megkapod az utazással kapcsolatos információkat is. Javaslom, hogy a sikeres foglalás után a repülőjegyedet is azonal vedd meg a javasolt járatra, hogy lehetőleg az egész legénység együtt utazhasson, és mindenki időben a hajóra érkezzen!
 • a továbbiakban e-mailben és telefonon kapcsolatban maradunk, így időben tudni fogsz róla, hogy áprilisban mikor lesz esedékes a második részlet fizetése.

Fizetés, számla

A tréninget két részletben fizetheted magyar forintban vagy euróban. A  kb. 40% előleg (250,000.- HUF) a jelentkezéssel együtt fizetendő, ezzel foglalod le a helyed a hajón. A második részletet 2021. április 15-ig esedékes.

Utazás

Angliába az EasyJet járatával utazunk, mert London-Gatwick repülőterén száll le, és onnan is indul vissza. Gatwickről közvetlen vonat indul Portsmouthba. Ha nem kapunk helyet az EasyJet járatára, vagy kedvezőtlen időpontokban indul, más járatokat is igánybe vehetünk, de ezek más repterekre járnak, és ez plusz transzfert (és persze költséget) jelentenek. A repjegy kb. 15,000 – 60,000 Ft. Ne feledd, hogy max. 20 kg-os csomagot is fel kell adni, ami növeli a jegy árát.

Gatwickről közvetlen vonat indul Portsmouthba. Néha előfordul, hogy át kell szállni, vagy sztrájk miatt egy szakaszon buszozni kell. A retúr vonatjegy ára 15 £/fő, azaz kb. 5,300 Ft, ha csoportosan vesszük meg.

A vonat a Portsmouth-i kikötőben áll meg, közvetlenül innen indul a komp, ami átvisz a folyótorkolat túloldalára, Gosportba. A Haslar Marina kb 200 méterre található, tehát csak ennyit kell cipekedni. A retúr kompjegy ára 3,5 £, azaz 1230 Ft. Ha az utolsó napon szeretnéd megnézni a Portsmouth Historical Dockyard múzeumait (lásd az “Egyéb költségek” lenyílót is!) még egy retúr jegyet kell venni, kivéve, ha online előre megveszed a jegyed, mert abban a múzeumok között közlekedő hajójegye is benne van.

Egyéb költségek

Letét. A hajó biztonsági letét összege 1500 £, ebből a legénység 230 £-ot (vagy 260 €) fizet fejenként, a kapitány 350 £-ot (400 €). A letét összegét a tréning végeztével mindenki visszakapja.

Élelmezés. Az egyéb költségek között a legnagyobb tétel az élelmezés. Ez azért külön tétel, mert a legénység együttes döntésével vásárolunk élelmiszert. A tapasztalatok szerint az úton az élelmezési költség kb. 100-130 £/fő úgy, hogy a kapitányt is a legénység látja el a hajón. A hajókasszát indulás előtt összedobja a legénység.

Étkezés a parton. Ezt a tételt nem lehet megbecsülni. Szoktunk együtt is enni, és persze a szabad programban mindenki maga dönti el, hogy eszik egy parti étteremben vagy csak egy sört iszik egy pubban. A cowesi The Anchor Inn-ben (élő zene mellett) egy vacsoráért 90 £-ot fizettünk hatan. Egy sör 2-3 £.

Kirándulás, múzeum. A tervezett programban számos lehetőség van kirándulni: Portsmouth Historical Dockyard = 35 £ (online 20% kedvezmény, egy évig érvényes!, benne számos kiállítóhellyel, mint a HMS Victory 1805, HMS Mary Rose 1545, HMS Warrior 1860, National Museum of the Royal Navy, Royal Navy Submarine Museum Gosportban a Haslar Marina mellett, ráadásul ebben benne van a hajójegy Portsouthba, és még sok más…), Cherbourg La Cité de la Mer (Titanic Musem, Submarine Museum – La Redoutable atomtengeralattjáró 1968, és más kiállítások) = 15 €, Jersey Durell Állatkert (+ buszjegy 3£) = 16 £, St. Malóból kirándulás Mont Saint Michel apátságba (busszal) = 20-25 €.

Kérdés, kérés, probléma esetén ide írj: info@jachtnavigator.hu

Iratkozz fel a 2023-as tréning várólistájára!