A hűtő tele sörrel, de mi legyen a kajával?

A nyári melegben gondot jelenthet az élelmiszer tárolása a hajón. Hideg innivalóra mindig nagy az igény – helyes, kell is inni, de nem vagyok benne biztos, hogy csak a hideg sör a legalkalmasabb erre –, de a korlátozott hűtőkapacitás miatt képtelenség minden élelmiszert csak a hűtőben tárolni. Ez mindig nagy dilemma…

Lessünk el 10 hasznos ötletet (az óceáni) vitorlázóktól (is).

1. Az adriai vitorlázás során, ahol naponta vagy kétnaponta kikötünk, elegendő csak erre az időszakra szükséges készleteket betárolni. Igaz, így napi feladat a bevásárlás.

2. A hűtőbe csak a napi fogyasztásnak megfelelő készleteket tegyük az egyébként hűtést nem igénylő italokból és élelmiszerekből. Ne feledkezzünk meg a rendszeres pótlásról.

3. Vigyünk magunkkal hűtőládát, amit a szivargyújtóról tudunk üzemeltetni. Vigyünk hozzá gumipókot vagy hevedert, hogy olyan helyen tudjuk rögzíteni, ahol nem zavar.

4. A gyümölcsöt és zöldséget egy hosszú hálóban helyezzük el, amit a kabinban lógatunk fel. A szellős helyet igénylő érzékeny gyümölcsök így tovább maradhatnak frissek és ütődésmentesek. Javasolt megoldás az is, hogy tekerjük a citromot, narancsot alufóliába.

5. Figyeljünk a hűtőre: nagy az áramfogyasztása, így naponta egy-két alakalommal indítsunk motort akkor is, ha egyébként jó szélben vitorlázunk. A hűtő ajtaja mindig legyen biztosan lezárva, különben könnyen úgy járhatsz, mint én: egy erősebb dőlésnél kirepültem a térképasztal mellől, be a konyhába… de a hűtőben lévő tojásos rekesz gyorsabb volt, így én egy kupac törött tojásban landoltam a konyha padlóján.

6. A száraz élelmiszert, valamint a nagy térfogatú italokat (sörös- és vizes kartonok), tároljuk a kokpit lockerben.

7. Nézzük meg a kabin padlója alatti rekeszeket, mit tudunk tárolni ott. Én most éppen az angliai YachtMaster tréningen hajózom az Angol-csatornában, a hajónkon a kabinpadló alatt palacktároló rekeszekben tudjuk a törékeny palackokat biztonságosan tárolni. Egy oldalsó rekeszben pedig egy dinnye is elfér, és jó hűvösben van. Az egyéb rekeszekbe pedig az üres és laposra taposott palackokat dobáljuk a szelektív hulladékgyűjtés magasztos eszméjét tiszteletben tartva.

8. A hosszabb utakon az erősebb sittes zsákba rakott szemetet a horgonykamrában tárolom, amíg a kikötőben meg nem tudok szabadulni tőle. A sittes zsák erősebb fóliája jobban bírja a viszontagságokat.

9. Olyan helyeken, ahol még a horgonyzóhelyeken is számíthatunk holthullámzásra – a Karibokon –, roppan idegesítő tud lenni az éjjel is billegő hajón a konyhában zörgő ezüst. Vigyél magaddal erős gumiszalagokat, amikkel a kanalakat, késeket és villákat össze tudod fogni.

10. Másik hasonló probléma, hogy sok hajón üvegpoharakat adnak. Ezek – ha nincsenek kellően rögzítve –, szintén zörögnek, sőt erősebb hullámzásban és dőlésnél egymáshoz csapódva törhetnek is. Egy viharosabb nyári délutánon lementem a konyhába, mert gyanús zajokat hallottam. Akkor már több pohár hevert a padló törötten, mert a polcon összetörve az üveg darabok kihullottak a rögzítő léc alatt. A soron következő pohár éppen így repült ki a polcról, egyenesen neki a kézfejemnek, 2-3 centis mély vágást ejtve rajta. Egy darabig tűnődtünk, hogy házilag megvarrjuk-e a kezem, de végül visszafordultunk, és kikötés után a Monte Carlo-i kórházban azon viccelődhettem a sebész dokival, hogy ha történetesen nem tartom magam előtt a kezem, akkor most a hasamat varrogatja…

SzkipperTippek

A tengeri hajósok könyvtára

Láthatod, hogy ebben a könyvtárban minden cikk hasznos tudás, ötletek, tanácsok és tippek a hajósiskolán túl…
A SzkipperTippek ingyenes oktató- és információs levélsorozat tengeri hajósoknak – személyes tapasztalatok alapján.
A könyvtárban nincs tagsági díj, csak azt áruld el, pénteken délelőttönként hova küldjem a hét legfrissebb „SzkipperTippek” cikkét. Nos…?