A jó horgony 8 tulajdonsága: (6) ár-érték arány

Az új generációs horgonyok drágák. Ennek több oka is van: a különleges és kiváló minőségű alapanyagok, speciális gyártási eljárások (amelyek esetleg az átlagosnál nagyobb élőmunkát igényelnek), de valószínűleg beleszámolják az árba a fejlesztési és marketing költségeket is. És persze azt az alapvetést is tükrözi, hogy „az a jó cucc, ami drága is…”.

Találunk olcsó horgonyokat is, amelyek olcsósága az olcsó alapanyagnak és a csak online értékesítésnek köszönhető. Kérdés, mennyire megbízható?

A két árkategória között vannak a viszonylag újabb ekehorgonyok, mint a Delta és a Kobra II.

A két árkategória között vannak a viszonylag újabb ekehorgonyok, mint a Delta és a Kobra II.

A kovácsolt gyártási technológiának köszönhetően valószínűleg a CQR a legdrágább acélhorgony. Az új generációs rozsdamentes acél horgonyért akár 1000 fontot (380 000 Ft) is kell fizetni!

Ha valaki rendszeresen hosszabb időt tölt a távoli horgonyzóhelyken, akkor minden bizonnyal ki tudja használni a drágább típusok előnyeit.

A modern ekehorgonyok az új generációs típusok árának körülbelül egyharmadába kerülnek, és az átlagos körülmények között kellően hatékonyak – így kiválóan alkalmasak hétvégi és nyári hajózáshoz.

Az alkalmi olcsó horgonyok azonban azon túl, hogy ugyanúgy néz(het)nek ki, mint a drágák, veszélyt jelentenek a hajóra. Egy elgörbült horgony egy emberes bórában egyet jelent(het) a ripityára törött hajóval…

Az új-generációs horgonyok szárát lemezből készítik, és sok esetben ívelt formát kapnak

Érdemes ezt a szép hajót felcserélni egy ripityára törött hajóval… egy csili-vili, de olcsó horgony miatt?

Fotók: yachtingmonthly(dot)com

SzkipperTippek

A tengeri hajósok könyvtára

Láthatod, hogy ebben a könyvtárban minden cikk hasznos tudás, ötletek, tanácsok és tippek a hajósiskolán túl…
A SzkipperTippek ingyenes oktató- és információs levélsorozat tengeri hajósoknak – személyes tapasztalatok alapján.
A könyvtárban nincs tagsági díj, csak azt áruld el, pénteken délelőttönként hova küldjem a hét legfrissebb „SzkipperTippek” cikkét. Nos…?