A chart plotter és társai

A kishajókon a chart plotter – az elektronikus térképeket megjelenítő monitor – elektronikus térképrendszerként dolgozik. A grafikus kijelző nemcsak magát a digitalizált térképet – akár raszteres, akár vektoros – jeleníti meg, hanem az integrált hálózatban a különféle navigációs eszközöktől kapott információkat is. Így a GNSS által adott földrajzi pozícióban elhelyezi a saját hajót, felülírja a térképet a radar, MARPA- és AIS-adatokkal, és mindezt akár három dimenzióban is képes megjeleníteni. A térképen teljes útvonaltervezés, az út során monitoring végezhető.

chart plotter

Mivel a legtöbb kishajós chart plotter nem felel meg a legszigorúbb ECDIS-követelményeknek, ECS-ként – azaz elektronikus térkép rendszerként működik. Éppen ezért – s erre a gyártók is felhívják a felhasználók figyelmét –, hogy az elektronikus
térképek nem helyettesíthetik teljes mértékben a papír térképeket!

Mi az ECDIS és az ECS között a különbség?

ECDIS = Elektronikus térkép- és információs rendszer (Electronic Chart Display and Information System), elektronikus térképrendszer, amely mindenben megfelel az IMO (Nemzetközi Tengerészeti Szervezet) mindenkori érvényes SOLAS egyezményének, és a papír térképek alternatívájaként alkalmazható. Az ECDIS számítástechnikai alapokon nyugvó navigációs rendszer, amely az integrált navigációs rendszerben a digitalizált térképeken valós idejű (real-time) információkat is szolgáltat, ezzel a döntés-előkészítés fontos eszköze. Az ECDIS az elektronikus navigációs térképek, valamint az integrált navigációs eszközök (elektronikus helymeghatározó eszközök, radar, mélységmérő, AIS és más szenzorok) által adott információkat ötvözi és megjeleníti.

ECDIS térkép észak-állandósított és útirány-állandósított üzemmódban

ECS = Elektronikus térkép rendszer (Electronic Chart System): kereskedelmi elektronikus térkép rendszer, amely nem felel meg mindenben az IMO mindenkori érvényes SOLAS egyezményének. Az ECS navigációs segédeszköz, amelynek használata során papír térkép alkalmazása is szükséges!

A CHART PLOTTER NEM HELYETTESÍTI A PAPÍR TÉRKÉPEKET!

A chart plotter minden előnyét szem előtt tartva el kell mondani, hogy a chart plotter vagy
PC csupán ECS (és nem minősül ECDIS-nek), a megjelenített térképek nem helyettesíthetik a hagyományos papír térképeket: csupán kiegészíti azokat, de nem egyenértékű azokkal. A berendezés pontossága, és így a megbízhatósága a képernyők felbontóképességének és a műszerek pontosságának függvénye. Az egyes privát gyártó cégek termékei nem minden esetben kompatibilisek egymással, ezek egységes és nemzetközi szintű, napra kész javítóhálózatának esetleges hiánya rontja az ECS alkalmazásának biztonságát. (Csak a hivatalos ENC-k frissítése szavatolt.) Ezért veszélyes helyeken, kétséges navigációs helyzetekben célszerű az elektronikus térképek adatait a papír térképen ellenőrizni!

Idézet egy RYA cikkből:

„Arra a következtetésre jutottam, hogy a chart plotter kizárólagos használata a hagyományos navigációs tudás elsorvadását jelzi; amit módfelett szomorúnak találok. A hagyományos és elektronikus navigációnak mindig kéz a kézben kellene járnia. Ez az érzés kerített hatalmába, miután egy gyakorlott, ámde fiatal vitorlázót figyeltem, aki egy sor alapvető hibát vétett, miközben a pozícióját próbálta meghatározni.”

Részlet a hamarosan megjelenő Jachtnavigátor II., IV. RÉSZ: ELEKTRONIKUS NAVIGÁCIÓ, 3.2. Elektronikus térképek című (nem rövid) fejezetéből, amely rendszerezi és részletesen leírja a különféle digitális térképek funkcióit, tulajdonságait, jellemzői.

SzkipperTippek

A tengeri hajósok könyvtára

Láthatod, hogy ebben a könyvtárban minden cikk hasznos tudás, ötletek, tanácsok és tippek a hajósiskolán túl…
A SzkipperTippek ingyenes oktató- és információs levélsorozat tengeri hajósoknak – személyes tapasztalatok alapján.
A könyvtárban nincs tagsági díj, csak azt áruld el, pénteken délelőttönként hova küldjem a hét legfrissebb „SzkipperTippek” cikkét. Nos…?