Double check

Hm… Péntek 13… (és még a SzkipperTippek sorszáma is szinte ugyanez, egy nullával a közepén!) Uff…

Jó lesz vigyázni! Amúgy is oda kell figyelnünk nap mint nap arra, amit csinálunk, nehogy hibázzunk, ne legyen baj. Hát még a hajón!

Egy „apró tévedésről“ ír Jimmy Cornell a Szenvedélyem a tenger című könyvében. Egy Atlanti-óceánon átkelő hajóval Barbados felé tartottak, és Bridgetownban akartak kikötni. Elhelyezték hát az érkezéshez rendelet útpontot a város kikötője előtt, csak éppen arról feledkeztek meg, hogy Bridgetown – a sziget nyugati partján van! A hajó tervezett útvonala így áthaladt a szigeten. Ha nem figyelnek oda, könnyedén partra futhattak volna a sziget sziklás és vad keleti partján, amit az óceán hullámai ostromolnak; sikeres óceánátkelés után sikertelen partot érés…

Rendszeresen elmondom a tengeri utakon a legénységemnek, de még magamnak is, hogy ha csak lehetséges, a navigáció (valamint bármely hajós feladat elvégzése során ne hagyatkozzunk teljes egészében egyetlen információforrásra! Például ne bízzunk magunkat csak és kizárólag az elektronavigációs berendezéseinkre, így a műholdas vevőkre se!

Erre maguk a berendezések is figyelmeztetik a felhasználókat a bekapcsoláskor: „A termékeket úgy terveztük, hogy pontosak és megbízhatóak legyenek; mindazonáltal csupán a navigáció támogatására szolgálnak, nem a hagyományos navigációs eljárások helyettesítésére. Egy megfontolt szkipper vagy navigátor soha nem bízik meg egyetlen navigációs információforrásban vagy egyetlen navigációs rendszer által szolgáltatott adatokban.” Tehát ha csak egy mód van rá, ellenőrizzük a navigációnkat hagyományos navigációs (back-up) módszerekkel.

Az alapszabály: double check!

Fotó. USCG

Fotó: USCG

Az amerikai haditengerészet navigátora a Nimitz-osztályú USS John C. Stennis repülőgép-anyahajón szextánssal méri a Nap magasságát, hogy ellenőrizze a hajó pozícióját. Még ők is biztosra mennek! Persze, ha az ember nem óceánátkelésre megy, akkor nem kell feltétlenül szextánst használnia. De mindenhez találunk biztonsági, kiegészítő háttér információt.

Bármihez, bármikor, bárhol. DOUBLE CHECK!

SzkipperTippek

A tengeri hajósok könyvtára

Láthatod, hogy ebben a könyvtárban minden cikk hasznos tudás, ötletek, tanácsok és tippek a hajósiskolán túl…
A SzkipperTippek ingyenes oktató- és információs levélsorozat tengeri hajósoknak – személyes tapasztalatok alapján.
A könyvtárban nincs tagsági díj, csak azt áruld el, pénteken délelőttönként hova küldjem a hét legfrissebb „SzkipperTippek” cikkét. Nos…?