James Bond, a kínai kémnő és a techno-terrorista esete

Az 1997-es, „A holnap markában“ című James Bond filmben egy brit hadihajót nemzetközinek vélt vizeken elsüllyeszti a Nagy Gonosz Ember azt a látszatot keltve, mintha ezt a kínaiak tették volna. A techno-terroristák hamis GPS jelekkel kerítették hatalmukba a hajót, az a hamis jeleket követte, és így még a riasztás sem szólalhatott meg. James Bond azonban felfedezte a gonosz lopakodó hajóját – és természetesen megszerezte a gyönyörűt kínai kémnőt is!

A filmben meghekkelték a GPS-t! Ez azonban igaziból is lehetséges! Persze a valóságban sokkal prózaibb célokra használ(hat)ják a Rossz Fiúk a műholdas kalózkodás, a spoofing (csalás, hamisítás) módszereit, például járművet lopni vagy egyszerűen kicselezni a GPS-alapú úthasználati díjfizetés rendszerét. Még lehetne hosszan sorolni, hol milyen károkat lehet okozni a GPS-alapú rendszerek meghekkelésével. A GNSS-rendszerek 5 napos kiesése becslések szerint 5,2 milliárd font (5,8 Mrd €) gazdasági veszteséggel járna Nagy-Britanniában! A spoofing valódinak látszó, de valójában hamis GPS-jelekkel cseréli fel a jeleket, így az ilyen eszközzel át lehet venni az irányítást a vevő felett. Ezt egy egyszerű laptopon futtatott GPS-szimulátorral meg lehet tenni, és még csak nem is kell a közelben lenni.

Kisebb problémát jelent a szándékos zavarás. Erre a jamming szót használja az angol nyelv. Üssük csak be a Google keresőbe a “GPS+jammer” kifejezést, és – nem akarok hinni a szememnek – 3,610,000 találatot dob ki! Az interneten csak az nem vesz a GPS megzavarására alkalmas (olcsóbbnál olcsóbb) készüléket, aki nem akar. Naná, hogy a bűnözők is használják az interneten beszerezhető 100 eurós kis eszközöket, ami kis körzetben blokkolni tudja a GPS-jelet, és könnyedén ellophatják a vagyonokat érő kamionokat rakományostul, vagy a luxusautókat, hogy Kelet-Európában jó pénzért túladjanak rajtuk. A berendezések arra is képesek, hogy átverjék a nyomkövető rendszereket, sőt ideiglenesen a sofőr mobiltelefonját is, aki így jó ideig képtelen a segítséghívásra is. A Rossz Fiúk kis kütyüje nem csak a GPS-t, hanem a GSM, 3G és DSC rádiósávokat is blokkolni képes.

A véletlenszerű rádióinterferencia éppenséggel megszokott dolog lehet egyes helyeken. Észak-Olaszországban közismert jelenség, hogy egy nagy teljesítményű (ráadásul a maffia által üzemeltetett, engedély nélküli) TV-adó zavarja a GPS adást. Állítólag a TV programjának jelentős részében háziasszonyok sztriptízelnek. Az ártatlan vetkőzős műsorokkal ellentétben az okozott interferencia halálos balesetekhez is vezethet! 2007-ben San Diego körzetében két órára hirtelen megszűnt a GPS szolgáltatás, mert az U. S. Navy hajója gyakorlatozás közben, bár nem szándékosan, interferenciát okozott, s ez blokkolta a GPS-jeleket, ráadásul a mobiltelefon-rendszerben is zavarokat okozott.

A GPS pontatlansága a műholdak meghibásodásából is eredhet. Miért következhet ez be? A GNSS rendszerek Achillesz-sarka az a szerfelett gyenge jel, amit a vevők fognak. A műholdak 20 ezer km magasságból akkora teljesítménnyel sugározzák be majd’ a fél földfelszínt (38%-át), mint egy autó reflektora! Erre a jelre figyelnek a legnagyobb tengeri monstrumok antennái is. 2004 újév reggelén, amikor még nem túl sok ember volt józan állapotban, az SVN23 GPS műhold atomórája megadta magát. (Valószínűleg neki is kemény éjszakája lehetett…) A meghibásodás miatt a GPS-rendszer három órán keresztül azt jelezte, hogy… nem jelzett semmit. Az eredmény az lett, hogy az európai felhasználók számára szép lassan, figyelmeztetés nélkül és alattomosan 6-25 mérföldre romlott a pozíció hibája. Az AIS szerint a hajók a szárazföldön hajóztak!

A természeti események is befolyásolhatják (ha csak ritkán is) a GNSS-rendszerek működését. 2006. december 6-án egy napkitörés olyan intenzitású rádiózajjal járt, amely süketté tette GPS-vevőket, és a Föld napsütötte oldalán leállt a GPS szolgáltatás.

Részlet az előkészületben lévő Jachnavigátor II. „Hekkelhető a GPS?” fejezetéből. Hamarosan a boltokban…

SzkipperTippek

A tengeri hajósok könyvtára

Láthatod, hogy ebben a könyvtárban minden cikk hasznos tudás, ötletek, tanácsok és tippek a hajósiskolán túl…
A SzkipperTippek ingyenes oktató- és információs levélsorozat tengeri hajósoknak – személyes tapasztalatok alapján.
A könyvtárban nincs tagsági díj, csak azt áruld el, pénteken délelőttönként hova küldjem a hét legfrissebb „SzkipperTippek” cikkét. Nos…?